Реклама / Ads
39| 6782 |02.04.2020 НОВИНИ

Най-краткото обръщение на Путин: Лекарите, а не силоваците!

.
Владимир Путин
Страната е в тежко положение. Неработната седмица преминава в неработен месец. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин. Решението е неочаквано, още по-странно бе краткото изявление на държавния глава. Руснаците ще си бъдат вкъщи до края на април. Засега.
 

Този път словото на Путин бе политическо, за разлика от досегашните две, които включваха предимно икономическа конкретика.

 

ПЪРВО

За първи път Путин не спомена силови ведомства в ролята на спасители на държавата и населението. Нито армията, нито службите, нито вътрешното министерство, нито прокуратурата не влязоха в списъка на борещите се с пандемията COVID – 19. И това при условие, че е известна настойчивостта на силовото лоби в страната да използва извънредното положение за да постави страната под свой контрол.

 

ВТОРО

За герои той обяви единствено медиците и доброволците. Това е може би първият случай, в който мнението на президента съвпада напълно с мнението на повечето руснаци. Не само изтъкна тяхната огромна роля, но разпореди да бъдат обезпечени с всичко необходимо, за да водят битката с коронавируса по най-добрия начин.

 

ТРЕТО

Путин недвусмислено признава, че в кризисната ситуация централизираната власт/диктатура повече вреди на страната, отколкото е полезна.

Освен това президентът упълномощи местните управи да взимат самостоятелни решения, според особеностите на дадените региони.

 

Путин призна още, че неработният април ще нанесе съкрушителен удар на руската икономика, както и върху доходите на хората. Президентът обеща помощ за гражданите, но не каза каква.

 

Цялото слово – няколко минути. Спират общите приказки, безкрайните пресконференции, изявления на политици и министри. Точка.

 

По материали от „Независимая газета“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5111 |01.04.2020 Борисов с обръщение към нацията във Фейсбук: Гордея се с всеки българин! . 5| 5152 |20.03.2020 Шефът на ”Уолтопия” с обръщение към правителството във връзка с апаратите за обдишване . 1| 4161 |20.03.2020 БНБ пусна в обръщение новата двайсетолевка . 4| 4391 |05.03.2020 Ердоган към Путин: Целият свят ни гледа, чака се решение за кризата в Идлиб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads