Реклама / Ads
1| 5203 |27.01.2008 НОВИНИ

Най-много македонци стават българи, но и най-често лъжат с документите

.
За 2007 г. са подадени над 12 000 молби за българско гражданство от хора от различни страни. Около 8000 са молбите от Македония и около 1000 – от Молдова. Най-много македонци са станали български граждани - 3422. Молдовците с българско гражданство са 1583.
 

Това съобщи вицепрезидентът Ангел Марин по време на отчета на първата годишнина от втория мандат, който той и президентът Георги Първанов спечелиха на изборите през 2006 г.

За последните пет години молбите за българско гражданство от Македония са над 39 000, а от Молдова - над 13 000. „Няма да бъде излишно да кажа, какви проблеми възникват, свързани с процедурите", каза Марин. Той изтъкна, че част от кандидатите представят фалшиви документи. 959 молби са отхвърлени миналата година, от които 711 от Македония, заради използване на фалшиви документи.
Пак за миналата година 1471 са случаите на прекратени преписки заради неизрядно комплектовани документи, непосочен адрес или посочен адрес, на който такова лице не фигурира. „Всички тези 1471 случа и 959 на откази изискват многократни проверки, а това е свързано с време и работа на служители", посочи Марин.

Той изрично подчерта, че всички тези случаи показвали неуважение към българската държава. А който искал да стане български гражданин, трябвало на първо място да уважава държавата ни. „Хората, които кандидатстват за българско гражданство, могат да са сигурни, че тяхното желание ще бъде удовлетворено, като едновременно с това ще бъде защитен интересът на българската държава", категоричен бе Ангел Марин. При използване на неверни факти и документи гражданство се отнема.

img_8449.jpg
 снимки Вяра Йовева

Освен това той съобщи, че хората, работещи по процедурата за даване на българско гражданство, са подложени на натиск, включително и медиен, за да може да се правят компромиси. „Не говоря за по-страшните страни - когато има случаи, при които издирвани престъпници, включително от Интерпол, правят опит да сменят самоличността си", заяви Марин и допълни, че натискът бил иницииран от посредници. Вицепрезидентът не скри съжалението си, че трябва да отговаря на въпроси за придобиване на българско гражданство, предизвикани от скандала с Будимир Куйович.
„При процедурите за даване на българско гражданство и при помилване се решава съдбата на един човек", посочи още Марин. Той съобщи, че през 2007 г. е помилвал 113 души. Попитан конкретно за осъдения от български съд английски футболен запалянко Майкъл Шийлдс, вицепрезидентът отговори, че още преди 2 години е заявил, че няма да го помилва. „Помилването е сериозен акт и не може да се извършва по хрумване на един или друг. Например на политик, който се опитва да си вдигне рейтинга, като съдейства за такова помилване", подчерта той. Според него присъдата на Шийлдс е урок за всички хулигани, включително футболните, и неговото непомилване е също част от този урок. Марин беше категоричен, че в това отношение компромиси не са допустими, независимо от народността на провинилия се. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6302 |02.01.2008 Аверите на Будимир Куйович остават в ареста, Илиев чака помилване . 4| 11452 |09.11.2007 ДПС с най-много кметове – агенти на бившата ДС . 3| 5763 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също . 0| 5690 |15.10.2007 Българинът харчи най-много за храна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads