Реклама / Ads
15| 5189 |20.11.2008 НОВИНИ

Най-нещастната нация в Европа сме

.
Проучване на Eurofound показа, че българите се определят като най-нещастни в страните от ЕС, а датчаните като най-щастливите жители на Европейския съюз.
 

Северните народи са сред най-щастливите в Европейския съюз, докато на Балканите хората се чувстват най-нещастни. Това показва изследване за качеството на живота в страните от ЕС. Датчаните се определят като най-щастливите жители на ЕС, следват ги шведите, финландците и норвежците. На последното място в класацията са българите, а предпоследното заемат гражданите на Македония.
Като цяло европейците са доволни от качеството си на живот, показва проучването на европейската агенция Eurofound, базирана в Дъблин. То е проведено в 27-те страни от ЕС, както и в кандидат-членките Хърватия, Македония и Турция. Анкетирани са били и гражданите на Норвегия, въпреки че страната не е член на общността. В периода септември 2007 г. – февруари 2008 г. агенцията е провела над 35 хил. интервюта с граждани от тези държави, предава EUbusiness.

nacia.jpg снимки Вяра Йовева

Данните показват, че средно гражданите на ЕС поставят оценка 7 от 10 възможни на качеството си на живот и оценяват своето щастие на 7,5 от 10 възможни. Датчаните оценяват качеството си на живот с 8,5, а щастието си с 8,3. В същото време българите са много по-песимистично настроени. Те оценяват качеството си на живот с 5 от 10 възможни, а щастието си – с 5,8. "Като цяла оценката на живота в бившите социалистически страни варира сериозно спрямо различните социални и възрастови групи", заявява директорът на Eurofound Йорма Карпинен.
Жителите на скандинавските страни пък са много оптимистично настроени – ¾ от населението се очаква с оптимизъм бъдещето си, показват данните на агенцията. Това се отнася за по-малко от половината от гражданите във Франция, Италия, Португалия, Чехия, Словакия, България и Унгария, където живеят и най-големите песимисти в Европа. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4501 |07.11.2008 Ще изравняват стандартите на медиите в Югоизточна Европа . 6| 5772 |24.10.2008 Европарламентът загрижен за използването на скенери по летищата . 0| 5201 |23.10.2008 Рецесията в Европа ще продължи две-три години . 9| 4967 |18.10.2008 Ханс- Герт Пьотеринг награди журналисти в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads