Реклама / Ads

3| 5728 |03.06.2011

Най-силни - матурите в София; резултатите - по-добри от м. г.

.
Правописът и пунктуацията обаче продължават да куцат, констатираха от МОНМ в деня, в който излязоха резултатите от матурите.

Повече отлични оценки и по-малко двойките има на матурите тази година. Налице е сериозен отлив на учениците, избрали да се явят на изпит по география, но е увеличен броят на тези, които са държали изпит по биология и здравно образование, философски цикъл и английския език, посочиха министър Сергей Игнатов, зам.-министър Милена Дамянова и Таня Костадинова от МОНМ.

Като цяло резултатите са по-високи в сравнение с миналата година, а скалата на оценяване е останала непроменена.

Все по-малко ученици отказват да пишат текст, констатираха от просветното министерство. Тази година само 30% от явилите се на матура са решили да разчитат само на теста, докато през предходните 3 години повече от 40% от учениците изобщо не са писали есе или интерпретативно съчинение. Сега равен брой ученици са предпочели есето и съчинението - по около 35%. Расте процентът на онези, които успешно са се справили с резюме на текст.

Като основен проблем за поредна година се констатира незнанието и недоброто владеене на правописната и пунктуационна форма. Правописът се владее по-скоро теоретично, но когато трябва да се приложи, имало затруднения.

Учениците от профилираните гимназии са най-добри, после следват училищата по изкуствата, СОУ-тата и накрая са професионалните гимназии.

Италианският лицей се очертава с най-висок резултат на матурите
, следва го 91-ва НЕГ, на трето място е американският колеж.

Най-добре са се представили зрелостниците от София, Стара Загора и Пловдив, а най-слаби резултати са показали децата от Разград, Търговище и Шумен.

Най-добрите есета и литературно-интерпретативни съчинения пък ще бъдат публикувани на интернет страницата на министерството, за да бъдат поощрени и мотивирани най-добрите ученици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Тестовете за матурите - защитени! 1| 4282 |14.05.2011 . С. Игнатов: Има страх от огромни двойки на матурите заради твърди критерии 6| 5644 |13.05.2011 . В България най-силните трусове са през пролетта 6| 5519 |27.04.2011 . Т. Дончев удвоява резултатите за еврофондовете 1| 4116 |20.01.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ