Реклама / Ads
0| 5005 |01.03.2018 НОВИНИ

Най-студеният ден от седмицата, до -20 градуса през март

.
Източник: БГНЕС
Първият ден от месец март започва със смразяващо време като тази сутрин в страната са измерени температури до -17 градуса. За цяла България е обявен жълт код за ниски температури.
 
В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне, ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Сутринта ще е студено с минимални температури, предимно между -10 и -15 градуса, в отделни райони – и по-ниски. През деня ще се затопли, максималните температури ще са между -5 и 0 градуса, в крайните югозападни райони – до 3 градуса.

ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад. Максималните температури ще са между минус 3 и 1 градус. Температурата на морската вода ще е 4-5 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се заоблачи над масивите в Западна България. Ще духа до умерен югозападен вятър, по най-високите върхове на Рила и Пирин - силен до бурен западен. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2 градуса, а на 2000 метра - около минус 6 градуса.

И тази година Баба Марта ще се развихри като през третия месец от годината най-ниските температури у нас ще бъдат между -15 и -10 градуса, на места – до -20 градуса, а най-високите – между 19 и 24 градуса.

Информацията предостави на БТА Красимир Стоев – синоптик в НИМХ при БАН. По думите му средната месечна температура се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между -8 и -2 градуса. Месечната сума на валежите през март у нас ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През март динамиката на атмосферните процеси ще е голяма.

През първото десетдневие

от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества. През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие

на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг. Най-голяма вероятност за валежи има за около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините през месеца по 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4302 |16.02.2018 Днес температурите ще са от -4 до 11 градуса . 0| 4197 |30.01.2018 През февруари температурите стигат до 22 градуса . 0| 3943 |11.01.2018 Доц. Рачев: На 26 януари температурите падат до минус 12 градуса . 0| 3364 |07.01.2018 Ясен и тих ден с максимални температури до 15 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads