Реклама / Ads
21| 5443 |11.05.2011 НОВИНИ

М.Найденов: Ако послушаме земеделците, губим субсидиите

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
България може да загуби субсидии в размер на 1,2 млрд. лв. през следващата година за родното селско стопанство, също така рискува и да понесе санкция за милиони евро, ако правителството изпълни исканията на протестиращите земеделци. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов преди началото на заседанието на кабинета.
 

Той изрази учудване от протеста при условие, че утре Консултативният съвет по животновъдство има заседание, на което трябва да бъдат обсъдени спорните въпроси. Изрази недоумение и защо земеделците настояват проблема с наложените им санкции да бъде решен ангро – глобите да бъдат отменени за всички, когато не могат да гарантират, че до един са абсолютно изрядни бенефициенти. „Не могат да гарантират“, категоричен бе министърът.

„Аз съм готов да покажа на медиите как има декларирани гробища за подпомагане, язовири и дъбови гори. Това ливади ли са? И когато кажем, да, ще опростим на всички, тогава България ще бъде санкционирана“, възмути се Мирослав Найденов.

Ако евентуално държавата отмени наложените глоби, ще последва незабавната реакция на Брюксел – санкция на България, връщане на същата сума и частично или напълно спиране на земеделските фондове. „Това просто няма как да се случи“, предупреди той. Найденов напомни, че вече ни е сполетявала подобна участ – неговият предшественик е опростил такива глоби и страната ни веднага е била санкционирана, до момента с 90 млн. лв.

„Аз няма да съм този министър, който заради бълхата ще изгори юргана, защото от друга страна, залогът за следващата година е 1,2 млрд. лв. Така че това няма как да се случи“, заяви земеделец № 1. Той все пак допусна, че санкции могат да бъдат опростени, но това ще става след внимателно обследване на всеки казус. Найденов разчитал точно това да обсъдят утре на Консултативния съвет, а не в условията на някакъв протест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5595 |13.04.2011 Внимание! При почасово заплащане губим осигурителни права . 9| 5379 |13.04.2011 Губим по лев на всеки 100 в банка . 5| 7008 |31.03.2011 Губим европари заради слаба местна администрация . 23| 5183 |17.03.2011 Губим част от европарите за селско стопанство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads