Реклама / Ads
3| 4846 |06.08.2010 НОВИНИ

М. Найденов: Без хляб няма да останем

.
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пристигна в Габрово и се срещна с кмета на града Николай Сираков и с представители на областните структури „Земеделие".
 

Пред журналисти министърът заяви, че в понеделник се свиква Консултативният съвет по зърното и ще се обсъди ситуацията с добива на зърно. България не може на този етап на забрани износа на зърно. Решението трябва да е на ниво Европейски съюз, каза министърът. Според него ситуацията се следи и за момента няма проблем с нашата реколта. Пшеницата все още не е прибрана напълно, но до момента добивът е между 3,5 и 3,6 млн. тона, а за зърнения баланс на България е необходимо половината от това количество и следователно имаме два пъти повече, обясни министър Мирослав Найденов. Според него качеството е добро. В близко време няма опасност България да остане без хляб. От друга страна по думите на министъра, капацитетът ни за експорт е около 100 тона месечно. Той посочи, че зърно се изнася предимно през пристанища.

Възможно е още на първия съвет на министрите, който ще е през септември, да се наложат някакви форми на глоби за хора, които изнасят повече. Запитан дали ще вдига цената на хляба, министърът обясни, че цената на хляба се формира по следната формула: цената на пшеницата по две – дава цената на брашното, по четири – дава цената на хляба. По думите на министъра цената на хляба не трябва да бъде повече от четири пъти по-висока от цената на пшеницата. Министърът обясни, че в световен мащаб има тенденции за повишаване цената на пшеницата. Той посочи, че в България се получава спекулация с цената на хляба, когато скочи цената на пшеницата на световните борси и още в същия ден производителят в България вдигне цената с 20 стотинки. Запитан дали се изнася пшеница от държавния резерв, министър Мирослав Найденов каза, че този резерв не се намира под контрола на Министерството на земеделието и храните и това, което се изнася е по договорни отношения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4959 |01.08.2010 М. Найденов: Край на мръвките от рога и копита . 2| 4490 |27.07.2010 Б. Найденов: Убийства се поръчвали за много ниски суми . 8| 4893 |01.07.2010 М. Найденов: Най-плодородната земя да бъде обработвана . 1| 4837 |10.06.2010 М. Найденов: ДПС и БСП подстрекават тютюнджиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads