Реклама / Ads
10| 5690 |31.05.2011 НОВИНИ

М. Найденов бил плодно дръвче; брулели го

.
Мирослав Найденов
Яжте бг краставици, мийте и белете! Бъдете спокойни, системата вече е задействана. Заразата категорично не е във вътрешността, а по кората, внесе успокоение министърът.
 

Последният внос на испански краставици у нас е  от месец март, обяви по БТВ министърът на земеделието и храните М. Найденов. В момента нямаме констатирано наличие на Ешерихиа коли. Първото известие е от 22 май заради смъртен случай в Германия.

Това е бактерията на лошата хигиена
, поясни той. В момента има престрелка между Испания и Германия. Краставиците са били испански, но в Испания няма смъртен случай; от Германия твърдят, че заразата е заради оборския тор, с който са обработвани краставици, от Испания, че е дошла по време на транспорта или дистрибуцията в Германия.

Заразата категорично не е във вътрешността, а по кората. Няма опасност, ако не е наранена кората. Нека потребителите да търсят българското, посъветва министърът. Когато не сте сигурни какви са краставиците, измивайте обилно и белете, продължи той. Биха могли да се заразят и марулите и репичките, произведени по същия начин, но не са, категоричен беше Найденов.

На няколко месеца има по някой хранителен инцидент - истерия с птичи, свински грип, луда крава. Това води до удар върху съответния бранш, съобщи министърът.

От 14-те смъртни случаи в Германия обаче само при три е установено, че става дума за въпросната бактерия, заболяванията са повече при възрастни хора и жени, успокои той. Системата вече е задействана, продължи министърът. Контролът бил засилен и заради заведенията за обществено хранене.

Не ми е искана оставката, увери Найденов и каза, че единствено в аграрния сектор имало ръст. Ние изплатихме европейските субсидии и сме рекордьори в ЕС. Плодните дръвчета се брулят, метафорично обясни той мотивите за атаките срещу него. Аз рано или късно ще си отида - дали след или края на мандата, ще реши премиерът, но мен със сигурност ще ме запомнят, добави той и информира, че Румен Христов бил земеделски министър, но никой не го знаел.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5265 |19.05.2011 А. Найденов: Гледаме зле режисиран театър . 12| 5484 |11.05.2011 Животновъди искат главата на Найденов . 21| 5470 |11.05.2011 М.Найденов: Ако послушаме земеделците, губим субсидиите . 8| 5166 |03.05.2011 Отново искат „главата” на Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads