Реклама / Ads
14| 5187 |06.12.2012 НОВИНИ

Найденов: Дянков не спази категоричната воля на Борисов

.
Найденов каза, че е обсъждал темата за отпадане на ДДС върху даренията многократно Източник: Пресцентър, МС
Не може да има ДДС върху даренията. С този призив Мирослав Найденов се обърна към чиновниците на Симеон Дянков по време на дискусия "Пътят на храната – стимули и среда за намиране на решения срещу разхищението на храна".
 

„Нека се напънат и намерят решение на проблема, защото става въпрос за човешки жест”, каза земеделският министър Мирослав Найденов, обяснявайки, че налогът е основната пречка за събирането на храните и достъпа им до нуждаещите се.

Найденов обяви, че е обсъждал темата многократно с премиера Бойко Борисов, чиято воля била категорично данъкът да отпадне.

Земеделският министър пое ангажимент за още един разговор с министър-председателя, в който ще настоява това да се случи, без да се допуска възможност за злоупотреби. Найденов призова и медиите да попитат финансовия министър защо това още не се е случило.

Облагането с ДДС на даренията на храна беше сред основните проблеми при създаването на така наречената хранителна банка, защото фирмите, които даряват продукти за нея трябва да платят ДДС, а ако ги унищожат – това не се налага.

През март финансовият министър Симеон Дянков коментира, че е привърженик на идеята хранителните дарения да се освободят от ДДС, защото това е "добре обмислена ДДС измама".  

Мирослав Найденов припомни, че само четири държави от ЕС, между които и България, не са премахнали тази данъчна ставка. „При положение, че сме най-бедната държава в Общността, това е абсолютно недопустимо”, коментира Найденов.

Министърът заяви още, че ще предложи на Министерски съвет инициаторите на кампанията по създаване на Българската хранителна банка и хората, посветени на каузата, за държавна награда, защото са "пионери, които правят това въпреки бездушието на чиновниците".

Найденов се възмути и от факта, че на фона на кризата и на над един милиард гладуващи по света се изхвърлят 40% храната, и го нарече кощунство и разхищение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 8069 |06.12.2012 Скандал в НС, Дянков се извини . 33| 5347 |05.12.2012 Дянков: Аз не съм популист и никога няма да бъда! . 92| 5507 |05.12.2012 Сините искат оставката на Дянков . 109| 6033 |03.12.2012 Симеон Дянков: ГЕРБ със седем приоритета при втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads