Реклама / Ads
7| 4744 |23.09.2010 НОВИНИ

Найденов доволен от храната в градините

.
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посетиха детска градина „Веселина" в столичния квартал „Слатина", за да проверят дали децата се хранят здравословно.
 

"Когато обявихме стартирането на инициативата за съвместни проверки между министерство на земеделието и колегите от РИОКОЗ към министерството на здравеопазването, Йорданка Фандъкова се обади и каза, че учителките и директорките на детските градини са разтревожени, разказа Найденов и обясни, че тогава децата „ядяли филии, намазани с нещо и поръсени с още нещо." След като приключили проверките обаче, земеделският министър получил доста добри резултати, за негова изненада.

Найденов допълни, че има и констатирани нарушения от двата контролни органа. "Експерти от ДВСК са намерили храни с изтекъл срок на годност или без етикети, с неясен произход. Проверени са общо 1551 обекта в цялата страна - детски градини, детски ясли и млечни кухни. Издадени са общо 216 предписания за отстраняване на нередности и са съставени 44 акта за административни нарушения. Бракувани са 140 кг продукти от животински произход, от които 102 кг са месо и месни продукти, 32 кг мляко и млечни продукти както и 2,5 кг риба. 330 яйца също са бракувани", каза още министърът и изрази надежда, че предписанията ще бъдат спазени в съответните срокове - около 1 - 2 седмици. Ако това не се случи, щяло да има глоби, които се налагат от съответните регионални ветеринарни служби, но самият министър бил готов лично да ходатайства за снизхождение като за първа проверка.

Министерството на земеделието и храните съвместно с центъра по хигиена са си поставили задачата да осъвременят рецептурниците, по които се готви храна на децата. "Ще бъде издаде и наредба за детските градини кухни и ясли. Такава наредба съществува, но тя се касае само до храненето в училищата. Правим работна група и ще потърсим мнението на диетолози и педагози", оповести Мирослав Найденов.

Министърът подчерта, че като страна член на ЕС България ще вземе и от европейския опит в тази насока. „Когато става въпрос за децата трябва да направим най-доброто.", категоричен е Мирослав Найденов. Той допълни, че ще се прави и обмен на информация и с доставчиците на храни в детските заведения, за да може контролните органи да извършват проверки с по-голям интензитет. Министърът посочи, че най-много нарушения са установени в Благоевград. Там са съставени 11 акта и 35 предписания. За столицата има издадени 6 акта и две предписания от проверени общо 147 обекта.

Това е много добър резултат, категоричен е министър Найденов. Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че проверките от РИОКОЗ се извършват ежемесечно. „Когато разговаряхме с министър Найденов аз подкрепих много горещо неговите усилия за създаване на условия за здравословно хранене на децата.", изтъкна Фандъкова. „От ДВСК досега не са правили проверки и за нас това наистина е много важно.", заяви Фандъкова. По думите на Мирослав Найденов проблемът досега е бил в разделянето на контрола. От ДВСК досега са влизали за проверки в детски заведения само по сигнал, посочи министърът. Найденов опита спаначената супа, с която обядваха децата. С усмивка посочи, че не му е харесала много, защото не са му дали хляб.

Той опита и от пилето с картофи, но не можа да изчака за десерт. Найденов е предложил десерта за децата да бъде торта, но Йорданка Фандъкова настояла децата да се хранят здравословно и затова те са донесли 240 кг пресни плодове и зеленчуци с помощта на една от фирмите доставчици на другите детски градини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5071 |20.09.2010 М. Найденов нагази всички 5 000 замени на земи . 4| 4812 |15.09.2010 Министър Найденов крадял салами като ученик . 4| 4956 |13.09.2010 Найденов готви БДС за виното, от бранша - недоволни . 2| 5026 |08.09.2010 А. Найденов: Идват вот на недоверие и протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads