Реклама / Ads
4| 4964 |13.09.2010 НОВИНИ

Найденов готви БДС за виното, от бранша - недоволни

.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че се подготвя нов държавен стандарт за производството на вино, за да бъде приготвяно само от грозде.
 

"Държавен стандарт за виното има отдавна и легалните производители го спазват. Не разбираме точно за какъв стандарт говори министър Найденов. Ние работим по БДС от преди години, където пише какъв трябва да е целия процес на производство и какво трябва да съдържа едно вино”, обяви Димитрин Вичев, председател на Асоциация на българските винари. Ако става обаче въпрос са премахване или ограничаване на нелоялните производители, които слагат какви ли не неща във виното, така че то да няма нищо общо с истинския продукт, то ние напълно подкрепяме министъра. Тези хора трябва да бъдат премахнати. Много производители произвеждат някакви напитки, които не са достойни да носят наименованието вино, допълни той.

През последната година според статистика сме първи в света по консумация на стафиди и захар на глава от населението. Това е така, защото нелоялните производители правят винена напитка именно от стафиди, внесени от трети страни, каза още Вичев. Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Скоро тези съставки ще бъдат изцяло забранени, а напитката ще се прави само от грозде. Идеята е да не се подлъгва потребителят от качеството на купуваната стока. „За съжаление изгубихме голяма част от външните си пазари заради влизане на вина с качество, което не отговаря на това, което е било традиционно за България“, заяви министър Найденов.

Така с въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише „Вино“, то трябва да бъде произведено само от грозде. По думите на винопроизводителя Слави Христозов преди години за Англия са изнасяни по 6-7 милиона бутилки вино годишно, но сега този пазар е загубен. През юли и август влязоха в сила БДС за киселото мляко, както и за сиренето. За разлика от тях стандартът за месните продукти не е БДС, а ведомствен стандарт на Националната ветеринарно-медицинска служба. Хлебарите също предвиждат повдигане на качеството на хляба и също чертаят стандарти, които ще повишат цената му. Преди обаче да влезе БДС за хляба, цената му тръгна нагоре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5048 |08.09.2010 А. Найденов: Идват вот на недоверие и протести . 15| 5195 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести . 39| 5578 |31.08.2010 БСП готви първи вот на недоверие на кабинета . 10| 6684 |31.08.2010 М. Найденов: Дано не са разбили колата на Войнов заради "дупетата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads