Реклама / Ads
33| 5390 |22.03.2011 НОВИНИ

Найденов си хвърля оставката до 30 април?

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
Министърът на земеделието Мирослав Найденов получи предупреждение от премиера Бойко Борисов, че трябва да подаде оставка, ако до 30 април не се изпълнят поетите днес от правителството ангажименти към зърнопроизводителите. Това се случи, след като преговорите между протестиращите фермери и кабинета приключиха с положителен резултат.
 

След започналите преговори от вчера, днес страните подписаха допълнително споразумение към сключения на 8 юни 2010 г. меморандум. Председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов представи споразумението на съвместна пресконференция с Бойко Борисов.

Според документа субсидиите ще бъдат платени до 30 април 2011 г. на всички бенефициенти без задължения към НАП по Схемата за единно плащане на площ (евросубсидии и национални доплащания). Датата, до която не трябва да имат задължения, е 28 февруари 2011 г. Тези, които имат задължения, до 15 дни ще трябва да предоставят удостоверение за платени данъци в ДФЗ, след което и на тях трябва да бъде платено. От 1 май ще се създаде работна група за разглеждане на жалби по изплащането на субсидиите за 2010 г.

До 30 април даваме отсрочка на изпълнителната власт, но ако към тази дата не бъде изпълнен ангажиментът, министърът на земеделието ще носи пряката отговорност, обясни Христов. От своя страна министър-председателят заяви, че иска в България да се отглежда зърно и царевица, а не да се строят слънчеви батерии.

Ние искаме на плодородната българска земеделска земя да се гледа жито и царевица, а не върху нея да наредим слънчеви батерии, каза на пресконференцията в Гранитна зала министър-председателят Бойко Борисов, след подписване на споразумението. От 1-а до 8-ма категория земеделска земя не трябва да има ВЕИ, обясни премиерът.

Искаме да се извиним за забавените плащания. Всичко в света наложи да изчакаме с тях. Към днес България е единствената държава, на която й се дава положителна оценка в ЕС. Разпоредил съм се да се направи оценка на цялото ръководството на ДФЗ и по дирекциите включително, много внимателно да се разглеждат всички и ако са основателни, да се направят необходимите кадрови промени”, каза премиерът.

„Няма да търпим заради чиновник на гише да се налага след това ние да сядаме тук и да обясняваме защо са забавени плащанията”, отбеляза премиерът. Той благодари на зърнопроизводителите за цивилизования протест. Хората имат правото да изразят своето мнение, посочи Борисов.

Вчера зърнопроизводителите оттеглиха искането си за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов във връзка с неизпълнените ангажименти на кабинета към сектора. Разпоредена е проверка и анализ на работата на Държавен фонд „Земеделие“, съобщи земеделският министър. Найденов уточни, че няма драма в преговорите, които снощи и днес се провеждаха с участието на премиера Борисов и вицепремиера Симеон Дянков.

На протести в цялата страна зърнопроизводителите настояваха през последните дни за изпълнение на подписаното на 8 юни миналата година споразумение с правителството, според което до 15 март трябваше да получат субсидии, както и да се създадат нормативни възможности за ползване на гориво с по-ниска акцизна ставка и да се направят промени в Закона за земята.

В същото време в неделя премиерът заяви по bTV, че с министър Найденов са поискали от производителите на хляб да отговорят защо, след като цената на тон пшеница е спаднала със 70 лева на тон, няма понижение в цената на хляба. Утре пък Мирослав Найденов ще води за пореден път преговори в Брюксел за изравняване субсидиите за българските фермери с тези на другите държави-членки на ЕС от 2014-та година, вместо от 2016-та година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6172 |22.03.2011 П. Найденов: Убийството на Ил. Павлов беше от злоба, не политическо . 17| 4804 |19.03.2011 М. Найденов: Стандартите за храните не вдигат цените . 30| 5041 |15.03.2011 БСП иска оставката на Плевнелиев . 4| 4389 |14.03.2011 Найденов свиква експертната група за наблюдение на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads