Реклама / Ads
39| 5573 |14.02.2012 НОВИНИ

М. Найденов: Изпускаме опасните язовири, спасяваме хората

.
Мирослав Найденов
Около 600 язовира са опасни и могат да застрашат живота на около 700 000 души. Това потвърди пред Би Ти Ви земеделският министър Мирослав Найденов.
 

 

Според него сега експерти на “Язовири и каскади” правят спешни проверки по водоемите, а бъдещите законови промени предвиждат те да поемат ангажимента да следят за състоянието на язовирите и да дават предписания на стопаните им.

 

Министърът смята, че ще бъде въведена и драстична промяна, ако има опасност за дадено населено място, водното съоръжение да се изпуска принудително.

 

Нека сега концесионерът на язовир “Елена” да дойде и да ме съди. Аз наредих язовирът да бъде изпуснат, поех тази отговорност, защото с него можеше да се повтори трагедията в село Бисер.

 

Според Найденов кметът на Харманли, който сега се оправдава, че е писал докладни за спуканата стена на водоема, наводнил село Бисер, е трябвало да разпореди изпускането на водата и да предотврати трагедията, а след това да пише писма.

 

Земеделският министър обяви още, че правителството готви и спешни промени в закона за горите.


Така например на държавните горски стопанства ще се разреши да могат да добиват дървесина, защото това нямат това право. Така в екстрени и кризисни ситуации като настоящата ще може по-адекватно да се реагира на потребностите на хората. Освен това, част от търговията с дървесина ще бъде пусната на стоковата борса, за да има по-голяма прозрачност.

 

Сега има спекула с цената на дървата за огрев заради студа и лошото време, призна Найденов. Кубик дърва за огрев вече се търгува за 100 лева, като поскъпването е с над 40% процента.

 

Министърът обяви още, че България ще изпълни разпоредбите на ЕС за отрасъл животновъдство. Свинефермите в страната ще бъдат преустроени и за отглеждането на прасетата ще се използват душове и климатици.

 

По думите на Мирослав Найденов сега у нас се отглеждат около 800 000 прасета, а преди години са били няколко милиона. България е изнасяла свинско месо, а сега внася. Затова искаме да стабилизираме сектора, обяви министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5475 |01.02.2012 М. Найденов: Плаче ми се за нещастните кокошки . 10| 4816 |20.01.2012 Изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа . 192| 5874 |11.01.2012 Ив. Костов: Ние ще спасяваме българската икономика! . 18| 5046 |10.01.2012 М. Найденов: Никой не разбра защо стачкуваха зърнарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads