Реклама / Ads
1| 4273 |22.07.2016 НОВИНИ

Найденов към Ненчев: Как МО ще повиши мотивацията и интереса за служба в БА?

.
Ангел Найденов
„Каква е политиката на МО за повишаване на мотивацията и интереса за служба в Българската армия?.” Този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов към военния министър Николай Ненчев.
 

Бившият военен министър изрази тревога от сегашното състояние на армията и тенденциите при окомплектоването на видовете и родовете войски със личен състав. Той подчерта, че става въпрос за некоплект от 17% до 27%, а има и данни за некоплект разделение 40%-50%. Социалистът припомни и че според командира на Сухопътни войски ген. Гоцев има между 600 и 700 напускащи всяка година. Найденов допълни и че при обявения прием за свободните длъжности и щатове в армията се оказва, че са по–малко кандидатите отколкото обявените места. „Ставаме свидетели на изключително опасна комбинация – няма мотивация за военнослужещите да останат в Българската армия и напускат при първа възможност, а няма и интерес за да бъдат попълвани щатовете в Българската армия”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. Той подчерта, че нямаме създадени необходимите условия които да предизвикат при сегашния пазар на труда младите хора да изберат военната професия.

 

Найденов попита и каква е стойността от набелязаните вътрешно и външно ведомствени мерки, включително и като оценка на необходимите средства за повишаване на заплати, актуализиране на допълнителните възнаграждения и всичко, което е свързано с подобряването и модернизирането на условията за реализиране на военната служба. По думите му това е важно и за да се знае какво да бъде заложено в бюджета за следващата година. Найденов изрази съмнение относно това, до колко намеренията за промени ще намерят своят отговор във финансовите институции. „Ако не се стигне до съгласие в рамките на МС и главно с финансовия министър трудно може да се очаква, включително и в Пленарна зала корекция на тази политика, която ще бъде заложена за 2017 г.”, каза още социалистът. 

 

Найденов подчерта рисковете свързани с некоплкетоването на Българската армия – неефективен процес на обучение и подготовка на подразделенията, занижена боеспособност и неизпълнение на задачите и отговорностите на Българската армия. Той заяви готовност за подкрепа на мерките и действията насочени към повишаване на мотивацията и интереса.

 

Бившият военен министър пое и конкретен ангажимент да внесе предложение във връзка с индексите служещи за основа при формирането на брутните възнаграждения в Българската армия и поне изравняването им с тези на служителите на МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4007 |21.07.2016 Ненчев: Добре, че не сме сами, а в НАТО . 0| 4787 |12.07.2016 Ненчев: На гърба си усещам хибридната война всеки ден . 0| 4215 |07.07.2016 Ненчев: Военната професия губи своята привлекателност . 0| 4728 |06.07.2016 Соня Найденова: Ясно е кой държи ножа, хляба и сиренето във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads