Реклама / Ads
3| 6129 |25.10.2012 НОВИНИ

М. Найденов: Кой говори за 2 лв. хлябът?

.
Мирослав Найденов
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов недоумява кой иска да се повиши цената на хляба. “Обективното поскъпване може да е в рамките на 5-10 ст. Това е фактът. Пазарът у нас е такъв, че няма да се позволят цени от 2 лева”, категоричен беше министърът, в студиото на Нова телевизия.
 

Факт е, че има някои обективни причини, които няма как да бъдат пренебрегнати – рекордна е цената на пшеницата. А това е борсова стока. Ние сме много малък производител. Проблемът идва от зърнопроизводителите. В Бюджет 2013 няма предвидени допълнителни национални доплащания за тях и те веднага започнаха да говорят колко е лошо положението, каза Найденов.

“Ние сме казали в началото – няма да вдигаме данъците, но и не можем да ги намалим. Затова не можем да поискаме по-ниска ставка за хранителните продукти”. Така министърът коментира спекулациите за повишаване цените на основните храни.

Поскъпването на месото отново е свързано с високите цени на фуража по световните пазари, но то отново е в рамките на нормалното. Основното е, че има свито потребление, сигурен е той. "Имаме идея за Коледа отново цените да са достъпни за всички българи, включително и най-бедните. Промоциите в големите търговски вериги ще започнат от ноември, за да може по-бедното население да купува храни на ниски цени", обеща министърът.

Министърът обясни, че във София е стартирала първата хранителна банка. Това е благородна инициатива. Има статистика според която ние изхвърляме 40% от храната си вкъщи. Тежката криза и тежкото ежедневие в което живеем ни дава възможност да дадем един добър пример.

Найденов разкри, че напоследък доста често се използва името му за провеждането на редица измами в селското стопанство, главно за получаването на евросубсидии и далавери със земи. „Преди няколко месеца заловиха един измамник в Етрополе, който от мое име е искал пари за земеделие. Апелирам – нека хората не се доверяват. Това, че някой ще отиде и ще каже: “Познавам министъра”, да не го приемат за чиста монета. Това са спекули и легенди. Нека хората да бъдат бдителни”, призова министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11606 |09.10.2012 Павел Найденов: Ще излязат нови неща за убийството на Илия Павлов! . 9| 5495 |03.10.2012 Мирослав Найденов: Не толерираме търговските вериги . 35| 5343 |01.10.2012 Решено: Няма да се подновяват преговорите за Белене . 29| 5957 |01.10.2012 Президентът: Никакви преговори за "Белене" преди референдум!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads