Реклама / Ads
35| 6604 |14.06.2012 НОВИНИ

Б. Найденов: Крещящи нарушения има в склада край Петолъчката

.
Б. Найденов
Ако Любомир Павлов има доказателства, че някой от обвинението е взел подкуп, за да бъде образувано досъдебно производство срещу него и съдружника му Огнян Донев, настоятелно го призовавам да ги предостави, призова зам.-главният прокурор.
 

Тотално и крещящо нарушаване на правилата за работа при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката е установило разследването, каза в интервю за Дарик радио зам. главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той отказа да съобщи детайли от разследването, но допусна, че ще бъде потърсена отговорност както от фирмата, така и от контролните органи, които са длъжни да следят за работата й:

„Считам, че вървим в правилна посока, колегите ми докладваха преди два дни, че има интересни находки. Просто в момента искам да ги закрепим по възможно най-добрия процесуален начин. Говорят за това, че има виновни лица за това, което се е случило", каза Найденов и допълни, че се установяват нередности, които не би трябвало да бъдат допускани при осъществяването на такъв род дейност. На въпрос дали може да се търси виновен и в контролния орган, Найденов отговори: „Аз държа да изследваме и тази насока, тъй като не е допустимо в мирно време цели градове в България да бъдат евакуирани, децата и жените да се чудят какво става, защо са тези взривове".

Заместник главният прокурор обясни, че фактическата обстановка за инцидента е установена на 99,9 на сто, остават някои детайли чисто процесуално да бъдат закрепени и Найденов отказа подробности по темата. „Няма умисъл, има тотално, гротескно нарушаване на правилата за работа с подобен род боеприпаси и въобще видове биоприпаси, които не би трябвало да са там", каза още Бойко Найденов.

Ако Любомир Павлов има доказателства, че някой от обвинението е взел подкуп, за да бъде образувано досъдебно производство срещу него и съдружника му Огнян Донев, настоятелно го призовавам да ги предостави, за да може прокуратурата да ги провери, каза в интервюто за Дарик зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов. „Другото е окалване в пространството, защото прокурорът би могъл да каже, че Павлов яде деца", допълни Найденов.

По повод заместването на името му в изнесения в пресата запис на разговор между съсобственика на „Труд" и „24 часа" с неизвестно лице, Найденов коментира: „Периодично се сблъскват имената ни, без да имам аз такова желание. Беше разследван по времето, когато аз бях градски прокурор. Сега отново е разследван за нещо друго. Това обяснява може би моята намеса там. Аз, разбира се, съм един от две хиляди четиристотин и няколкото прокурори в страната". Той допълни през смях, че не е спал около две седмици след излизането на разговора и бе категоричен, че това е смешно.

„Мен ме смути това, че той знае подробности от кухнята за приемане на закона и закона за съдебната власт специално. Това, че е говорил с някого аз да не стана главен прокурор, честно казано си е за негова сметка", каза още шефът на следствената служба. Бойко Найденов допълни, че записът не е СРС. „Това е частен запис, от кого е направен господин Павлов със сигурност знае. Тепърва ще се сблъскваме предполагам с много такива записи, защото особено в големия бизнес, политиката, бог знае, може би и при нас се записват множество разговори. Но това са абсолютно частни записи, които нямат нищо общо със СРС по смисъла на закона", коментира зам. главният прокурор.

На въпрос как ще се опровергае усещането у част от българите, че в случая прокуратурата, следствената служба, изобщо органите на правораздавателната система биват използвани в разчистването на сметки между медиите на Пеевски, групата Донев-Павлов, Найденов отговори: „За любителите на шаха има един термин цуг-цванг, в който каквото и да направиш, изпадаш в по-тежко положение. Ако се повдигнат обвинения, се казва вие го изправяте, защото те са срещу еди-кой си. Ако не се повдигнат обвинения, се казва вие не повдигате обвинения, защото това са еди-кои си. И затова моят съвет и към колегите, пък и аз през цялата си кариера съм се старал да вземам решенията си по вътрешно убеждение и на базата на закона. Надявам се, че колегите са го направили точно така - стъпвайки на собствената си воля и четейки закона".

Бойко Найденов изрази надежда новият Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор по една прозрачна и честна процедура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6449 |31.05.2012 М. Найденов: Не са трагични нещата с реколтата! . 42| 5868 |06.04.2012 М.Найденов: Евтаназията не е решение за бездомните кучета . 33| 7712 |03.04.2012 М. Найденов: Овладяхме спекулата; за Великден цените ще са нормални . 42| 6716 |06.03.2012 М.Найденов: Цените на яйцата са спекулативни, пазарът ще ги свали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads