Реклама / Ads
11| 5782 |03.09.2013 НОВИНИ

А. Найденов: Никой не ни е канил в Коалиция на желаещите за Сирия

.
Ангел Найденов
Действията на България зависят от сценария за Сирия. Към България не е отправено запитване и искане за участие в коалиция на желаещите, но към този вариант трябва да сме силно резервирани.
 

Разбираемо темата, свързана със Сирия, доминира в общественото съзнание, обяви по ТВ 7 министърът на отбраната Ангел Найденов. Все още няма достатъчно ясни аргументи и доказателства кой точно се свързва с химическата атака там, затова трябва да се изчакат резултатите от пробите, за да разберем категорично, че става дума за зарин и за оръжие, както и да се установи източника на атаката, колкото и трудно да е това. Дължи се ясен отговор на обществата, биито армии ще вземат участие, не може да се предприемат действия на сляпо, каза той.

Българската позиция отчита тези фактори и държи да научи окончателните решения на експертите, подчерта Найденов. Правителствената позиция съдържа основни аргументи, като на първо място се осъжда употебата на химически оръжия и санкции към страната, предприела атаката. Трябва да се търсят дипломатическо решение, това също е елемент от нашата позиция, добави той и напомни, че повечето държави по-скоро целят да покажат решимост за недопускане на химически удари. Действията на България зависят от сценария, който ще се развие по отношение на Сирия, а ние държим на този сценарий, който ще намери дипломатическо решение. Вторият сценарий е военна интервенция, която има своята международно-правна рамка, те.е тя се позволява по хуманитерни причини. В този случай имаме действия в рамките на международния ред и общност, с които България трябва да се съобразява. С най-голяма степен на вероятност е използването на крилати ракети с ограничен обсег, а ние не притежаваме такава способност; не разполагаме с бойна авиация за нанасяне на въздушни удари, нямаме самолети за зареждане във въздуха. Друг сценарий е т.нар. коалиция на желаещите. Към България не е отправено запитване и искане за участие в такава коалиция, обясни Найденов и каза, че към този вариант България трябва да е силно резервирана.

Ще се оглеждат военните имоти по цялата ни южна граница, за да се приспособят за бежанци; капацитетът на досегашните е преизпълнен, осведоми Найденов. Непосредствената и най-голяма заплаха е свързана с бежанския поток, вкл. здравна и епидемиологична.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5305 |02.09.2013 Найденов: Без промяна в позицията на България по отношение на Сирия . 40| 5577 |30.08.2013 Мирослав Найденов: Учредявам БАСТА, но ме и охраняват . 136| 6300 |28.08.2013 Найденов: Борисов не успя да преодолее фактора „Цветанов” . 40| 5344 |18.08.2013 Миро Найденов: Зловещият дух на Фидосова още витае, ще излязат още тефтерчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads