Реклама / Ads
Frognews
2| 4040 |08.10.2010

Найденов ще брани гората от бракониери и стръвници

.
Народните представители одобриха поправките в закона за лова, с които правото да решава отстрела на защитените видове кафява мечка и дива коза се отнемат от екоминистъра и се дават на земеделския министър.

Въпреки протестите на еколози и на депутати от БСП и ДПС, миналите на първо четене корекции в Закона бяха внесени от депутата Емил Димитров от ГЕРБ и група народни представители в парламента. Като основен мотив собственикът на ловно стопанство Димитров изтъкна зачестилите в последно време нападения на кафяви мечки над хора в Родопите и Централния Балкан.

Според вносителите на промените, издаването на разрешителните за отстрел на защитените видове от агроминистъра, ще се изпълнява по-оперативно изпълнение на “плана за управление на мечките в страната“. Агенцията по горите със своите горски и ловни стопанства, както и работещи по места специалисти като лесовъди, ветеринари, биолози има необходимата всекидневна информация за местообитанията, миграцията и биологията на мечките, както и връзка с местното население, пише в мотивите на депутатите. мотивират се вносителите.

На Министерството на околната среда и водите се оставя контролът и мониторингът на състоянието на популацията на кафявата мечка у нас.

Председателят на парламентарната екокомисия Искра Михайлова от ДПС попита защо се предлага отговорността за вземане на решение за два защитени вида да се прехвърли от министъра, който по закон отговаря за опазване на биологичното разнообразие, към другия министър само с основание, че в структурите на земеделското министерство има повече експерти.

Според нея преди да се приемат измененията трябва да се представи информация с колко е нараснала популацията на кафявата мечка, какъв е мониторингът, какво правят горските стопанства, за да не нападат мечките хората. “Освен това не е ясно защо и друг защитен вид като дивата коза е попаднала в този режим, не знам да е нападала хора, по-скоро хората я нападат, защото е атрактивна за лов“, коментира Михайлова.

Като парадоксално определи включването на дивата коза в новия режим и Александър Радославов.

Вносителят на поправките Емил Димитров обаче обясни, че двата вида имали “идентичен план на управление и няма логика да се разглеждат поотделно“. Според него защитените видове оцелявали именно благодарение грижите на горските стопанства.

“Ако не се вземат мерки, хората ще намерят решение и ще се защитават, но по закон ще се окажат едва ли не бракониери“, заяви друг от вносителите на корекциите - Николай Мелемов от ГЕРБ .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. М. Найденов: Една бременност не е кадрова грешка 17| 4178 |07.10.2010 . М. Найденов: Заменките остават при строежи на пътища 1| 3968 |03.10.2010 . Найденов доволен от храната в градините 7| 4132 |23.09.2010 . М. Найденов нагази всички 5 000 замени на земи 16| 4414 |20.09.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ