Реклама / Ads
4| 4397 |14.03.2011 НОВИНИ

Найденов свиква експертната група за наблюдение на пазара

.
Първото заседание на експертната група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерския съвет, която на практика започва да функционира, ще бъде свикано тази седмица от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
 

На заседанието си от 9 март министрите одобриха създаването на звеното и решиха какъв да бъде неговият формат.В "длъжностната характеристика" на внушителната според представителността си работна експертна група влизат много и амбициозни задачи.Сред тях са разработване и поддържане на система за мониторинг на цените на основните храни по цялата верига суровина–преработка–търговия, на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени – доставни и на търговците, както и извършване на експертни анализи за поява на сериозни отклонения (деформации) на пазара.

Органът трябва да сигнализира и съдейства при извършването на проверки от органите на НАП, МВР, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните.В задълженията му още са и да проучва практики на други държави членки на ЕС, свързани с наблюдение цените на пазара на храни, както и възможностите за въвеждане на финансови механизми за реакция при установяване на отклонения на пазара.

"Не знам дали точно министърът на земеделието трябваше да бъде ръководител на тази група, но тъй като съм аз - поемам тази задача", коментира пред журналисти миналата седмица Мирослав Найденов.Новата роля той по всяка вероятност приема като част от личната си амбиция да се пребори за едно по-добро качество и слагане на ред по отношение на храните, които българинът слага на трапезата си.Като цяло обаче идеята предизвика доста спорове и разбуни духовете както в политическите, така и в средите на икономистите и в крайна сметка функциите й като че ли бяха сведени до публикуване на цените на отделните хранителни стоки.

Ако някой е решил да сложи 300 процента надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената, обясни земеделският министър.Често в България цените се формират на базата на истерия, каза още той и се аргументира с драстичното поскъпване на пшеницата и реакцията на хлебопроизводителите.

"Сега да видяхте някой от тях да излезе и да каже, че тя е спаднала с повече от 15 процента", попита Найденов.
Това според него налага държавата да има експертиза. С нея подобни процеси ще може да се обяснят пред обществото много по-добре, посочи той.

"Идеята за прозрачност по цялата верига не е да паднат цените, а да знаем, че когато насочваме държавния ресурс било то като държавни помощи, или национални доплащания, изливайки годишно милиони, ако виждаме деформации и отклонения някъде по веригата, да отклоним това наливане в определени сегменти по нея", предупреди земеделският министър.Той се опита да разсее съмненията в някакъв нов държавен вид на репресия над търговците, подчертавайки, че няма да се излиза от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция. Освен това органът нямало да налага санкции и да води война с търговските вериги.

Бизнесът обаче "стегна редиците" и не закъсня с отговор, че подобен контрол и каквито и да било санкции на практика са неосъществими.Според икономистите ползите от създаването на работната група ще бъдат информираност на потребителите и липса на паника на пазара. Те изразиха мнение, че държавата не трябва да се намесва в ценообразуването и за да бъде ефективна работата на този орган, той трябва да излезе от изпълнителната власт.

Много такива опити имаше – като се започне от предишното правителство – с промените на цените на цветята на 8 март и се стигне до правителството на Луканов, но те не бяха от полза никому, посочи Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика.

За последните 20-30 години има четири-пет съществени опита с много вредни последици, предупреди той.Освен бизнеса резерви към плановете на земеделския министър изказаха и някои министри.Според вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков една допълнителна агенция, освен че ще създаде повече бюрокрация, няма да направи кой знае какво за разрешаването на проблема с цените.В крайна сметка, провокиран и от чуждия опит, и журналистическия интерес към него, министър Найденов покани пенсионерите за доброволци в наблюдението на цените на храните.Като най-многобройната и бедна част от обществото те могат да бъдат и най-добрите осторожници срещу спекулата, показвал и чуждестранният опит.

"Това е добър опит, защо да не го приемем, не го проучим и да се възползваме там, където можем", прегърна идеята министър Найденов и дори уточни, че за тази работа няма да им плаща, а ще ги почерпи по един чай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6974 |11.03.2011 Удариха група, проповядвала Джихад . 15| 5094 |08.03.2011 Найденов подозира БСП за протестите на животновъдите . 28| 4976 |07.03.2011 М. Найденов нямал обяснение за цените . 9| 6028 |28.02.2011 Проверяват храните по заръка на Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads