Реклама / Ads
20| 4957 |21.06.2014 НОВИНИ

Найденов: Варна не поиска помощ от МО

.
Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.
 

Той обясни, че още в четвъртък е издадена заповед от началника на отбраната всички специализирани модули за действие при наводнения да бъдат в готовност и на разположение и на практика още тогава са започнали действията на българските военнослужещи на територията и на трите области, които са най-засегнати от наводненията.

„Действията на екипите са започнали след обаждане на кмета на Велико Търново. И това е една много добра илюстрация на различията в начина и в отношенията, по които действаха различните кризисни центрове. Започнаха след като беше поискана намесата на наши военнослужещи от Националния военен университет за наводнения в районите на Килифарево, на Дебелец и по-късно през нощта в района на Асенова махала във Велико Търново. 16 човека бяха спасени от четири модула на Националния военен университет. Така и не постъпи искане за намеса във Варна от страна на Общинския кризисен център, ако изобщо е имало създаден такъв“, отбеляза министърът на отбраната. Той посочи, че във всяка една от общините би трябвало да има планове за защита при бедствия, които да включват план за действие в случаите на наводнения, земетресения и радиационна опасност.

„В един момент имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координацията, ясното насочване на ресурсите, които бяха на място, към районите, които се нуждаеха най-много от хора и техника в този момент. Липсваше яснота хората към кого трябва да се обърнат, когато имат нужда от помощ. В тези случаи тъкмо затова се намесва Общинският координационен център“, посочи Найденов и допълни: „Не се опитвам да оценявам скоростта и действията на структурите и ведомството, просто пояснявам как текат действията от страна на Въоръжените сили и Българската армия“, завърши Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6581 |21.06.2014 Офроудъри и доброволци помагат след потопа във Варна (снимки) . 12| 5601 |21.06.2014 Една от възможните причини за наводнението във Варна (видео) . 1| 5750 |20.06.2014 Намериха и десето тяло във Варна . 24| 6625 |20.06.2014 КТБ поиска от БНБ защита на вложителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads