Реклама / Ads
2| 4926 |05.01.2011 НОВИНИ

Найденов: Не виждам причини за увеличение на цената на хляба

.
Мирослав Найденов
Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов няма обективни причини, които да налагат поскъпване на хляба, както се говори със 17-20 % и повече. Това стана ясно преди първото за годината заседание на правителството. Според него някой се опитва да създаде истерия и по този начин да пробва пазара за евентуално повишение.
 

В момента цената на пшеницата на международните борси е стабилна. Тя варира нагоре или надолу в рамките на няколко процента, т.е. движението е не само нагоре. Така че това не е предпоставка за увеличение. У нас цената е стабилна. Не осъществяваме нито внос, нито износ. Не виждам причини за увеличение на цената на хляба”, коментира още земеделският министър.

Той бе категоричен, че няма да се наложи внос на зърно. Данните на Националната служба по зърното и фуражите сочели, че у нас има достатъчно зърно. „Би могло да се осъществи само внос на висококачествена пшеница, за да подобри някой качеството на своите хлебни изделия, но това не означава, че няма зърно”, каза още Найденов.

Министърът на земеделието и храните призна, че държавата няма механизъм да се намеси. „Единственото, което мога да направя, е, чрез медиите да информирам обществото и аз го казвам – няма основания в момента за 20-процентно увеличение, за каквото говорят някои хлебопроизводители”, посочи той.

Според него още, че вчера е разпоредил на директора на Държавен фонд „Земеделие” да направи проверка и да му докладва по обявените от БСП сигнали за назначения на ръководни длъжности в системата на земеделието на хора с по-ниска квалификация и ценз от изисквания.

Frognews.bg припомня, че вчера лидерът на Младежкото обединение на левицата Явор Гечев съобщи за два такива случая. Само със степен бакалавър Найден Найденов е назначен за шеф на Регионалната разплащателна агенция в Пловдив, при условие че за длъжността се изисква магистърска степен. Само със средно образование Гоце Петков е получил поста експерт в Регионалния технически инспекторат в Благоевград, макар длъжностната характеристика да изисква поне бакалавър. “Историята с дипломата на Калина Илиева не е прецедент, тя е правило при кадровата политика на ГЕРБ”, обобщи тогава Гечев.

От предварителния разговор между министъра и Светослав Симеонов, новият директор на Фонда, станало ясно, че в единия случай – в Благоевград, става дума за назначение по времето на тройната коалиция. Човекът в Пловдив пък е постъпил на работа по времето на скандалната бивша шефка на фонда Калина Илиева.

Повече проверки не са предвидени
. „Тези два примера са дали, тези ще проверим. В ДФЗ работят над 1800 човека. Ако тръгнем да ги проверяваме всички, трябва да спрем работа”, каза Найденов. Според него няма основание да се смята, че е възможно да има повече нарушения. „Те, БСП, са го проверили преди нас и щом са намерили само два, значи са два. Само че са пропуснали да разберат, че единият е назначен по тяхно време”, допълни Мирослав Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5849 |04.01.2011 М. Найденов: Новият шеф на ДФ "Земеделие" няма да е жена и ще е с диплома . 12| 4784 |12.12.2010 М. Найденов: Само аз си знам какво ми е! . 1| 4928 |10.12.2010 Найденов: Аз подадох сигнала, не разследват мен . 26| 5900 |02.12.2010 Найденов: Само Бог знае какво е правила Калина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads