Реклама / Ads
5| 5677 |20.12.2012 НОВИНИ

Найденов: В ЕС е забранено инжектиране на месото с хормони

.
Мирослав Найденов
Министър Найденов изрази надежда, че още днес ще бъде решен проблемът с дължимите за декември заплати на протестиращите служители от Селскостопанската академия, но заяви, че това не е работа на Министерството на земеделието.
 

Острата реакция на заместник-министър Светлана Боянова е следствие, че исканията на протестиращите не са основателни, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV.

„Те искат от нея нещо, за което тя не е отговорна. Те са си похарчили парите и вместо с добър тон да се опитат да намерят някакъв диалог, те й се карат и искат оставка. Те си имат ръководство, управителен съвет, те са автономни”, каза той.

Мирослав Найденов прикани българските потребители да бъдат спокойни през идните празници, че основните хранителни продукти, които ще сложим на масата си по празниците, ще бъдат безопасни и по-евтини в сравнение с миналия месец.

Дълги месеци водя битка срещу месните заместители в колбасите. Стандартът „Стара планина” е гаранция, че няма сложени заместители на месо в продукта. Друг ориентир е разликата в цената.

"Месопроизводителите са задължени да изписват съдържанието върху етикетите, но нека потребителите да знаят, че истинските колбаси са два-три пъти по-скъпи от тези, създадени от соя", каза Найденов.
От 1 януари на етикетите на млечните продукти, където има вложено палмово масло, ще пишем имитация, каза Найденов.

За да спрем влагането на вода в пилето, а то всъщност са солеви разтвори, които категорично не са полезни за организма ни, ще има изискване водното съдържание в пилето да не надвишава повече от 4,3% . "Това са естествените телесни течности на пилетата", уточни Найденов.

"Влагането на хормони на растежа е напълно забранено в целия ЕС, така че не отговарят на истината твърденията, че пазарът е залят от натъпкани с хормони пилешко, телешко и свинско месо", коментира Мирослав Найденов обвиненията на Благо Джиев, собственик на птицекомбинат в Костинброт, че няма контрол в сектора. Той категорично отрече твърдението, че на мъже започват да им никнат гърди заради женските хормони в месото. Аз го познавам г-н Джиев и го уважавам като производител, но се е изхвърлил в твърденията си.

В някои държави обаче инжектирането на хормони е разрешено - в някои щати от САЩ, Аржентина и Бразилия особено по отношение на телешкото, заяви Найденов. Той успокои обаче, че  вносът оттам е забранен.

Днес и утре ще бъдат изплатени и обещаните 20 млн. лв. на птицевъдите и свиневъдите, каза още Найденов, и така ще стане възможно поевтиняването с 10% на продуктите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5163 |06.12.2012 Найденов: Дянков не спази категоричната воля на Борисов . 93| 5374 |02.12.2012 Мирослав Найденов: Ядем най-евтиния хляб в Европа . 2| 5110 |16.11.2012 Найденов: ДПС са били по-скромни в заменките от БСП . 12| 5167 |15.11.2012 А. Найденов: Дянков е виновен за бюджетите, но по-виновен е Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads