Реклама / Ads
2| 3910 |22.11.2019 НОВИНИ

Наказаха президента на Руската лекоатлетическа федерация

.
Президентът на Руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин Източник: БГНЕС
Президентът на Руската федерация по лека атлетика и други спортни дейци бяха наказани за „сериозни нарушения“ на антидопинговите правила, което постави под още по-голяма въпросителна участието на страната на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.
 

Наказанията дойдоха след като Лекоатлетическият съюз по интегритет (АИУ) обвини Руската федерация по лека атлетика (РУСАФ), че е попречила на разследване срещу състезателя на висок скок Даниил Лисенко, сребърен медалист от Световното в Лондон през 2017 г.

 

Президентът на РУСАФ Дмитрий Шляхтин и изпълнителният директор на федерацията Александър Паркин са с временно преустановени права. Лисенко и треньорът му също бяха наказани, съобщи БГНЕС.

 

Русия е със забрана да участва като страна в леката атлетика от 2015-а насам, след като Международната антидопингова агенция (УАДА) намери доказателства за широкоразпространен допинг в руския спорт.

 

Някои руски атлети, включително Лисенко, получиха разрешение да се състезават под неутрален флаг. Миналата година статутът на Лисенко бе премахнат от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ), след като той не успя да информира за местоположението си, за да даде допинг проба.

 

АИУ заяви в четвъртък, че 15-месечното разследване е установило, че Шляхтин и Паркин са били въвлечени в „доставянето на фалшиви обяснения и фалшифицирани документи на АИУ в опит да изяснят проблемите с липсата на информация за местоположението на атлета“.

 

От Лекоатлетическия съюз по интегритет заявиха, че Лисенко е доказано виновен в три случая, когато е отказал да посочи местоположението си за 12 месеца. Всяка комбинация от три пропуснати теста в рамките на 12-месечен период се смята за нарушение на антидопинговите правила.

 

От АИУ дадоха време на обвинения до 12 декември да обжалва наказанието си. Шляхтин заяви, че официални лица от РУСАФ ще се съберат, за да обсъдят своя отговор на случая и да посочат временен президент на федерацията, докато неговите права са спрени.

 

Според новите правила, УАДА разполага с правомощията да наложи забрана за участие в големи международни форуми, включително и Игрите в Токио, въпреки че решението й може да бъде обжалвано в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5694 |15.11.2019 Доц. д-р Момчил Дойчев: Руската база край Ниш представлява заплаха за България и НАТО . 11| 7445 |14.11.2019 Атанас Славов: Коз на президента е да сезира Конституционния съд за избора на Гешев . 0| 4277 |11.11.2019 Матеуш Моравецки: Коментарите на президента Макрон за НАТО са опасни . 2| 5270 |08.11.2019 Шефът на ВАС: Чест прави на президента, че обяви решението си за Гешев в разумен срок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads