Реклама / Ads
40| 5220 |18.01.2011 НОВИНИ

ЕК ни наказва заради СРС-тата

.
Меглена Кунева
Финансова санкция заплашва България, ако се докаже, че незаконно са използвани специални разузнавателни средства. Това съобщи бившият еврокомисар Меглена Кунева.
 

Тя посочи, че Европейската комисията би се заинтересувала, особено ако има реакция от страна на българските граждани. По думите й в случаи, в които се нарушават правата на гражданите, ЕК като пазач на договорите реагира и налага санкции на държавата.

"Аз се надявам, че това няма да бъде случаят с България. Но имаме нужда от тази възпираща сила на Европейската комисия", заяви Кунева пред БНТ.

Тя коментира още, че скандалът с разпространените записи от разговори на директора на Агенция "Митници" води до загуба на доверие към България. Това, което интересува комисията, е какъв е гражданският контрол.

"Винаги, във всеки един от докладите на ЕК от момента, в който започна идеята за създаването на ДАНС например, до последния доклад винаги се е подчертавало, че е необходимо да има граждански контрол. Повтарянето на думата политическа воля, политическа воля, не е достатъчно, ако ние нямаме граждански контрол. Защото тази политическа воля може да се превърне в много удобен повод за произвол и за популизъм", коментира Меглена Кунева, която в момента е политически съветник на еврокомисаря по транспорта Сим Калас и председател на борда на Европейския център за политики.

Тя посочи, че по скандала "няма нужда от кой знае какви, как да кажа, интересни словосъчетания и измислици".

"Аз предпочитам и бих искала някой от тези хора (главният прокурор, ресорната парламентарна комисия), които са питани публично, да каже какво е свършил, да каже защо му пречат, конкретно, защо му пречи нещо да отиде докрай в истината. И, ако има някакви формални пречки, които законът поставя, нека да ги знаем. И да видим дали ние сме съгласни като общество с този контрол, който упражняваме", каза още Кунева.

Тя коментира, че всички в Европа ще следят каква ще бъде българската реакция.

"Разбира се, че са се случвали такива скандали и в други страни. Но как ще реагираме, както напоследък е модерно да се казва, как излизаме от кризата - не само от икономическата, ние преживяваме криза с това... това, през което преминаваме сега. Но как ще излезем от нея, е изключително симптоматично за държавата ни", добави Кунева.

Във връзка с искането на премиера Бойко Борисов да бъде направена евроекспертиза на записите, Кунева коментира, че "политиците трябва да дадат пример за това, че вярват на нашата система".

"Ако не, да се заемат за работа и да я направят такава, че да могат... Обществото е разядено от недоверие. Не е възможно 10 години след като сме започнали преговорите, 5 години след членство, ние да увеличаваме подозрителността помежду си и всъщност да не можем да си вършим работата. За да си свършим работата, трябва нещо съвсем просто. И никакви подслушвания няма да помогнат, ако ние не искаме просто да си свършим работата", коментира Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4805 |18.01.2011 Първанов уволни шефа на Правния си съвет заради „Тановгейт” . 12| 5026 |14.01.2011 Цветанов разкритикува тройната коалиция заради Шенген . 6| 4930 |14.01.2011 Критикуват България заради границата с Турция . 0| 5103 |12.01.2011 Питат първо МВР за СРС-тата, после ДАНС и Прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads