Реклама / Ads
1| 4843 |12.01.2011 НОВИНИ

Наказват общините за лош строителен проект

.
Томислав Дончев
Общините ще се санкционират и за некачествено реализиран строителен проект, финансиран от еврофондовете, а не само за нарушение на процедурите. Това съобщи днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.
 
 
Става въпрос за т.нар. финансова корекция – глоба за възложителя, която се налага след проверка от страна на държавата, за да не се стигне до връщане на пари на ЕС. До такава мярка се стига, когато одитът открие нередности при провеждането и възлагането на проект от оперативните програми, а вече ще важи и ако се установи, че е строено некачествено.

В момента се разработва методология за оценка на качественото строителство заедно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Дончев каза, че трябва да се помисли и за система за понасяне на последиците от финансовите корекции, защото има общини, чийто глоби ще надвишат бюджета им няколко пъти. Имаме такива случай, каза Дончев, но не даде подробности.

Той отчете изпълнението на оперативните програми през 2010 г. пред парламентарната комисия по европейските въпроси. От справката му стана ясно, че реално изплатените средства са 1.177 млрд. лева, което е малко под обявените 10% усвояемост (10% са 1.56 млрд. лева). Това не е число, с което да се гордеем, но все пак е обнадеждаващо, каза министър Дончев.

Оказва се обаче, че ГЕРБ не вдига летвата много високо през тази година. Целите, които си е поставило правителството за 2011 г., са да се обявяват 43 процедури по оперативните програми за 4.8 млрд. лева, да се разплатят 1.5 млрд. лева, а процентът на усвояемост да достигне 20%.

Министър Дончев изброи някои от мерките, които според него ще доведат до ускоряване на работата с парите на Европа. До средата на годината ще бъде създадено звено, наречено "българския Джаспърс". То ще взаимства модела на европейския JASPERS – експертен екип, който помага на бенефициентите да подготвят проекти по оперативните програми. Българският Джаспърс ще ходи на място по общините, които имат нужда от помощ, за да не се налага те да се разкарват до София. Звеното ще се занимава предимно с проекти по Оперативна програма "Околна среда", но и по "Регионално развитие", каза Дончев.

Другата мярка е отдавна обявеното привличане на външни експерти от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейска инвестиционна банка. До края на месеца ще се разбере дали ЕК ще се съгласи заплатите им да се плащат от оперативните програми. Външните експерти ще се занимават, както с отделни проекти, така и с укрепването на капацитета на Агенция "Пътна инфраструктура" и Национална компания "Железопътна инфраструктура". Те отнесоха поредните сериозни критики този път лично от президента на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу, в писмо до българските власти от края на декември.

Министър Дончев заяви, че България ще поиска подробности от ЕК за идеята отпускането на средства от бюджета на ЕС през следващия програмен период да се обвърже с изпълнението на обещаните реформи. Искаме да знаем как точно ще се измерват реформите, каза Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5259 |13.11.2010 13-ти ноември: Путин, протести, проекти, пек . 27| 4619 |12.11.2010 Сините искат ембарго над енергийните проекти . 5| 4575 |12.11.2010 А. Гълъбов: От ОФ-проект АБВ станал БСП-насочен . 0| 5888 |10.11.2010 България до Русия в проекта "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads