Реклама / Ads
41| 6615 |09.04.2012 НОВИНИ

Накисват Андрей Иванов в скандал с кредит от Общинска банка, той отрича

.
Георги Кадиев
Близо 6 млн лв кредит отпуснала Общинска банка на сина на бившия шеф на Общински съвет в столицата Андрей Иванов. Милионите били обезпечени с 12 дка пасища край село Караново. Самият Иванов отрича категорично да има злоупотреба, подозира политическа интрига.
 
Скандалът бе изваден от общинските съветници от БСП. Според тях става дума за тежък конфликт на интереси. Кредитът е отпуснат на фирма, собственост на Бранимир Мирчев, син на бившия председател на Столичен Общински съвет Андрей Иванов. Преди три месеца Иванов подаде оставка, но остана шеф на градската организация на ГЕРБ.

Социалистът Георги Кадиев заяви, че фирма „96 Агрогруп" е внесла в Общинска банка молба за кредит през юли 2011 година, а на 30 септември същата година е подписан договор, съгласно който фирмата получава 5 930 000 лева с лихва 9,5 % за 4 години. Кадиев нарече твърде странно обезпечението на кредита с 12 дка пасища до новозагорското село Караново. Според него подобен кредит задължително трябва да бъде одобрен от БНБ. Оказва се, че първоначално БНБ е издала отрицателно становище, а само няколко седмици по-късно си променя мнението. Кадиев допълни още, че ръководството на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова са знаели за случая от няколко месеца, но не са го обявили публичнож.

Друг социалист, Жельо Бойчев пък се закани да подаде сигнал в Комисията за конфликт на интереси и да поиска проверка на случая.
Освен това те ще настояват кметът Йорданка Фандъкова и шефът на СОС - Елен Герджиков да направят обстоятелствена проверка на всички факти около този кредит и дали са спазени процедурите за неговото отпускане.

Червените общинари се заканиха също да си купят селски пасища и да поискат по няколко мирлиона от Общинска банка.

Кредитът е законен, а атаките са политическа инсинуация. Това пише в светкавичен отговор на Андрей Иванов. Заемът е стандартен, инвестиционен - за изграждане на ново производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат при стандартните условия на банката. Кредитът се отпуска поетапно, на траншове, в процеса на строителство и оборудване. Предприятието се изгражда в с. Караново, в близост до Нова Загора, с предмет на дейност изкупуване на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци. Същото е вече изградено, оборудвано, в тестови период и по план предвижда в него препитание да намерят около 60 - 70 човека.

Изгражда се подобно на повечето предприятия в България, с около 80% капитал от кредита от банката и 20% собствени средства. Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от Георги Кадиев, заявява Иванов.

Оценката на обезпечението, като част от процедурата за отпускане на кредита, е последователно разглеждана от Кредитния и УС на банката. За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно, категоричен е Андрей Иванов. Той сам щял да настоява да се извърши проверка за конфликт на интереси, за да спрат спекулациите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 7424 |11.02.2012 Цветанов: От 30 години се знае, че стената на Иваново пропуска . 31| 6604 |10.02.2012 М. Лисков: Язовир "Иваново" е военен учебен полигон . 42| 16332 |06.02.2012 Воден ад: скъса се язовирна стена на яз. Иваново, водата заля с. Бисер; хората в паника . 63| 5868 |13.01.2012 Премиерът: Борис Велчев да каже за прегрешенията на Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads