Реклама / Ads
0| 7037 |10.11.2012 НОВИНИ

Намаляват здравите хора с инвалидни колички

.
Броят на хората с увреждания, които имат нужда от помощни средства намаля. Причината са новите правила, които отсяват мнимите увредени от тези с реални нужди.
 

Новият регламент беше въведен в средата на миналата година. Само за шест месеца след влизането му в сила, нуждаещите се от помощи намаляха с около 20 хиляди души, а парите, които държавата плаща за покупка и ремонт на помощни средства, спаднаха с 4 милиона, съобщи bTV.

Ако за първото шестмесечие на миналата година парите за целеви помощи са малко над 19 милиона и от тях се възползват близо 92 хиляди души, то след обнародването на промените, парите за медицински изделия и помощни средства намаляват на 15 милиона, а хората, които отговарят на условията да се възползват от тях, се оказват малко над 71 хиляди.

Агенцията за социално подпомагане затяга правилата, след като става ясно, че инвалидни колички получават хора, които се движат, а цели села се снабдяват с аналогови слухови апарати, докато държавата плаща на фирми за цифрови.

Според новите правила, парите се дават лично на нуждаещите се, а не както досега - да се осребряват на фирмите доставчици. Но вместо хората да бъдат улеснени, се оказва, че парите до тях стигат по-бавно. Освен това средствата са крайно недостатъчни, твърди Нина Жишева, която има нужда от инвалидна количка.

„Първо аз не мога да си избера, количките са китайски, карани тука на контейнери, нали в едни големи количества. И стигам до възможността за онзи избор, за който Форд е казал: Можете да си купите какъвто цвят кола искате, стига да е черен", коментира жената.

От промените не са доволни и фирмите доставчици. „Тъй като процедурата е много тромава след подаването на документите за помощ, те я получават в края на следващия месец. И този период се удължи между два и три месеца, в който те да си вземат парите и да дойдат при нас, за да си закупят съответното медицинско изделие", обяснява Бончо Пеев - директор на фирма за слухови апарати.

В срок от три месеца получилият помощ за медицинско изделие трябва да отчете с документ покупката пред социалната служба. В противен случай е длъжен да върне парите.

За изминалите 10 месеца Агенцията за социално подпомагане е отпуснало близо 23 милиона лева за покупка и ремонт на медицински изделия. От тях са се възползвали над 100 хиляди българи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5636 |08.11.2012 Станишев: Сеирът хора не храни . 26| 5246 |28.10.2012 Станишев за референдума: Това е кражба на власт от хората . 42| 5191 |27.10.2012 Дянков пред Курир: Икономисваме, но хората ни одобряват! . 2| 5215 |26.10.2012 Цветанов: Всеки може да бъде въвлечен в трафик на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads