Реклама / Ads
1| 4857 |01.02.2010 НОВИНИ

Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година

.
д-р Божидар Нанев
21 болници, от които 11 общински, ще бъдат преструктурирани, тъй като нямат капацитет да извършват болнична лечебна дейност. На места има неразбиране на това, което се предлага и ситуацията се използва и за настройване срещу реформата от политически партии и повод за организиране на митинги и протести.
 

Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев по повод дебата за здравната реформа и обясни, че са необходими от 6 месеца до 1 година, за да бъде усетен реалният ефект от нея .

Предвидените посещения на министъра и екипа му по места имат за цел да направят анализ как да се преструктурира тази помощ, кое може и трябва да се поеме от спешната помощ. Там, където определени заболявания не могат да бъдат лекувани в местната болница, да се осигури преместването на пациентите в подходящи болници.

Към момента няма данни за хора, които да останат без работа, каза министър Нанев. Според него дефицита на кадри в системата ще погълне лекарите и сестрите от преструктурираните болници и повечето от тях вече имали предложения.

Единственият ни шанс е да стимулираме добре нашите кадри като заплащане и да ги стимулираме като условия на работа, за да останат в страната, коментира д-р Нанев.

Според него 100-те лева помощи ще бъдат изплатени още с първите дежурства, които започват от 1 февруари. Графици по тази схема вече са изготвени в 40 филиала за спешна помощ.

Министър Нанев обеща заплащането на лекарите да се повишава постепенно с новата методика за остойностяване, която ще влезе в сила в края на февруари или началото на март. Тя е направена с цел да няма драстични разлики в заплащането на лекарите, тъй като досега някой вземат няколко стотин, а други няколко десетки хиляди лева.

Превдижда се също четири хеликоптера  да се включат в спешната помощ, но все още не е ясно как и при какви случаи ще става това.

По думите на д-р Нанев една от промените, които се подготвят, е обединението на Фонда за трансплантации и Агенцията по трансплантации. Клиниките, в които могат да бъдат правени трансплантации на българи ще са тези, които ще са и част от мрежата на Евротрансплант.

Здравният министър Нанев се надява повече пари да бъдат осигурени за здравеопазването, но това зависи дали ще бъде преизпълнен държавния бюджет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5721 |31.01.2010 Заради здравната реформа Станишев и Нанев се нападнаха с думи . 2| 5660 |25.01.2010 Реформата в БАН започва от "пенсионерите" . 0| 5084 |19.01.2010 Б. Нанев: Влезе ли човек в болница, трябва да бъде лекуван . 5| 4855 |15.01.2010 Б.Нанев: По-малко болници, по-ефективно лечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads