Реклама / Ads
3| 4736 |19.04.2011 НОВИНИ

Нанев: Проверете английската служба може ли да продава у нас

.
Божидар Нанев
Бившият здравен министър Божидар Нанев заяви след края на днешното съдебно заседание, че закупуването на противогрипната ваксина „Тамифлу” от британската здравна служба не е било по-изгодно от колкото доставянето й от частна компания.
 
Той е категоричен, че трябва да се провери дали английската служба въобще има право на търговска дейност в България и дали има законов регламент, по който да бъдат купувани лекарства от там.

Frognews.bg припомня, че Нанев е обвинен в това, че е ощетил здравното министерство с близо 2,4 милиона лева, след като е приел по-скъпата от две оферти за доставка на ваксините. Заедно с него на подсъдимата скамейка застана и Димитринка Николова, тогавашен директор на Дирекция "Бюджет и счетоводство" във ведомството. Ако бъдат признати за виновни, всеки един от двамата може да получи до 10 години лишаване от свобода.

Съдът реши да поиска информация от Изпълнителната агенция по лекарствата дали Националната здравна служба на Великобритания притежава разрешително за дейност, издадена от агенцията. Министерство на здравеопазването пък ще трябва да даде информация какви са били най-ниските цени на в референтните страни на ваксините „Тамифлу” и „Реленца” за периода октомври-ноември 2009 г., както и да предостави доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция по повод двете спорни обществени поръчки. Министерство на външните работи ще трябва да съдейства на съда за проверка статута на Националната здравна служба на Великобритания и дали тя има разрешение за внос на лекарства у нас.

Пред съда свидетелски показания дадоха и служители на Министерство на здравеопазването.

Радост Димитрова от дирекция „Инвестиционна политика” във ведомството обясни, че офертата на англичаните била най-ниска, но е включвала ДДС. Разходите по доставката пък трябвало да са за българска сметка. И най-важното, препаратите били без срок на годност.

Следващото заседание по делото е на 7 юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4662 |23.03.2011 Б.Нанев: Няма извършено престъпление! . 4| 4959 |06.02.2011 Б. Нанев: Бяхме длъжни да опазим здравето на хората . 1| 4876 |01.02.2010 Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година . 0| 5106 |19.01.2010 Б. Нанев: Влезе ли човек в болница, трябва да бъде лекуван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads