Реклама / Ads
0| 4679 |12.08.2010 НОВИНИ

НАП погна фантоми, точили ЕС

.
НАП започна проверка на фирми, декларирали, че са получили услуги от ЕС на стойност 175 млн. евро. В същото време тези сделки не фигурират в декларациите на европейските им контрагенти, съобщават от приходното ведомство.
 

Разминаванията са засечени от системата VIES при съпоставяне на VIES-декларациите на фирмите от ЕС и данните от ДДС-декларациите на българските им контрагенти.

Най-големи разминавания на обема на предоставените и получени в България услуги са установени при сделки с Холандия - над 10 пъти, Италия – повече от шест пъти и Германия – над три пъти. Това означава, че родните фирми са декларирали в пъти повече платени услуги на европейски контрагенти, отколкото самите те са обявили в своите VIES-декларации.

Разминаването в данните от българските фирми и европейските им контрагенти ще се проверява от НАП, съвместно с данъчните администрации от държавите членки на ЕС, тъй като има основателни съмнения за загуби от ДДС и корпоративен данък чрез деклариране на фиктивни сделки.

Част от разликите вероятно се дължат и на промяната в правилата за определяне на мястото на изпълнение на доставки на услуги в рамките на ЕС. Според новите изисквания от 1 януари 2010 г., когато услугите се предоставят на фирма, регистрирана по ДДС, мястото на доставката на услуги е там, където клиентът е установил своята дейност. Тоест ако европейска фирма доставя услуга на българска, която е регистрирана по ДДС, данъкът се начислява в България, а не както беше в общия случай до 1 януари 2010 г. – в страната на доставчика.

По повод на разминаванията от НАП са изпратени запитвания за конкретни български фирми до данъчните администрации на страните членки на ЕС, за да се уточни реалността и вида на доставените услуги, както и причините за разликите.

От началото на тази година разминаванията при вътреобщностните сделки със стоки и услуги се засичат в много по-кратки срокове. Обменът на ДДС информация между страните членки в ЕС сега това става на един месец, а не както беше по-рано – на три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6930 |30.07.2010 ГДБОП погна сайтове, близки до СИК . 3| 5411 |28.06.2010 Прокуратурата погна ексглавен архитект . 0| 5024 |09.06.2010 Погнаха менте такситата . 0| 5212 |04.06.2010 Частни съдии погнаха шефа на Ботев, дължи 2 млн. лв. на клуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads