Реклама / Ads
52| 6406 |21.04.2011 НОВИНИ

НАП разследва далавери в Българската църква

.
Мощен скандал за огромни нарушения тресе Българската православна църква (БПЦ) в дните преди Великден. Той бе предизвикан от независим свещенически синдикат, който алармира Националната агенция по приходите (НАП) и Главна инспекция по труда за неплатени данъци и осигуровки от страна на БПЦ.
 

Последвалите проверки на инспекторите от агенцията в различни храмове в страната са установили, че се укриват данъци за милиони левове, а голяма част от свещениците нямат здравни и социални осигуровки, пише в. “168 часа”.

Данните на Националния осигурителен институт сочат, че БПЦ не е изрядна в плащането на осигуровки. Църквата е работодател на около 1100 български свещеници. Експерти от НОИ са изчислили, че за всеки един от тях трябва да се плаща месечно по 130 лева за здравно и социално осигуряване.

От независимия свещенически синдикат към КТ "Подкрепа" алармират НАП и Главна инспекция по труда, че Църквата системно погазва българското трудово законодателство. Започват и проверките от страна на държавните органи. От синдиката предоставят документи, от които става ясно, че от 1100 свещенослужители в БПЦ социално осигурени са едва 663. От неспазването на законите е ощетена и държавата, категорични са проверяващите.

Много от поповете вече са с прекъснати здравноосигурителни права, не могат да се лекуват и да се пенсионират. "Това е безобразие, болшинството от българските свещеници са в пенсионна възраст" - категоричен е президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

След започването на проверките патриарх Максим праща окръжно до всички митрополии. В него черно на бяло пише: "Да бъдат уведомени председателите на Църковни настоятелства и игумените и игумениите на манастирите, така че при предприети проверки от Инспекция по труда или органите на НАП и др. контролни органи, да заявят, че без писменото разрешение на съответния митрополит, не може да бъде извършена такава проверка." По този начин свещениците са инструктирани да не пускат проверяващи без надлежно разрешение от своя началник.

Плъзват слухове, че в Пловдивско свещениците се барикадирали в храмовете и не давали на никого от инспекторите да припари. Аргументът им бил, че не им трябват трудови контракти, защото имат договор с Бог. Секретарят на Пловдивска митрополия Георги Микелев, е категоричен, че в неговата епархия няма проблем с неплащането на данъци и осигуровки.

Засега от Инспекция по труда не желаят да дават информация за хода на проверките. "Ще има информация, когато цялата кампания завърши. Не можем да ви дадем данни за това, което е установено до момента", казват от пресцентъра на Главна инспекция по труда. "Невнасянето на осигуровки е престъпление по НК. Възможно е работодателят, в този случай съответният митрополит, да влага парите за свои лични цели. И най-важното е, че не се внасят данъци за милиони" - твърдят столични юристи. "За да си събере държавата вземанията от митрополитите, имуществото на църквата - сгради, земеделски земи и други имоти, трябва да бъде разпродадено на публична продан.

Законите са за всички български юридически и физически лица и духовните лица не могат да правят никакво изключение" - обясни адвокат Кирил Петров от Софийска адвокатска колегия, цитиран от в."168 часа" .

Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев пише специално писмо до Инспекция по труда, в което сигнализира за нарушаване на законоустановените права на църковни служителите. То е подписано и от Никола Ризов, председател на свещеническия синдикат. "Във всички епархии на страната без изключение не са налице трудови договори. Голяма част от свещениците не получават полагащите им се трудови възнаграждения, отпуски, командировъчни, социални придобивки. Духовниците не се осигуряват здравно и социално" - жалва се шефът на синдикат "Подкрепа".

Според него архиереите били доведени до мизерно съществуване. Били третирани като "крепостни селяни от епохата на феодализма". И най-вече се нарушавал Кодексът на труда, Кодексът за социалното осигуряване и Законът за вероизповеданията. Освен това грубо бил пренебрегнат и чл. 135 от Устава на БПЦ, който гласи, че енорийският свещеник има право да получава ежемесечно парично възнаграждение от Светия синод в размер, определен на основата на размера на осигурителния праг, установен в бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6281 |20.04.2011 В българската политика няма място за мутри . 4| 5005 |19.04.2011 ОЛАФ разследва далавери с европари в земеделието . 38| 5549 |04.04.2011 Син на царски екс зам.- министър забъркан в далавери с дрога . 8| 5493 |30.03.2011 Ставаш президент, наследяваш „Българската Коледа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads