Реклама / Ads
21| 5153 |02.09.2011 НОВИНИ

НАП: Роднините на Цветанов са чисти

.
Софийската градска прокуратура (СГП) няма да води разследване срещу тъста и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов - Васил и Стефанка Георгиеви. Това съобщи днес зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов, цитиран от Mediapool.
 


Причината е, че продължилата около пет месеца ревизия на НАП не е открила никакви нередности в данъчната история на семейството.


Така компетентните органи окончателно сложиха точка на темата с доходите и разходите на Цветанов и родителите на съпругата му Десислава.


Отказът на СГП да образува дело едва ли ще бъде преразгледан, тъй като по този казус няма пострадала страна, която би имала право да обжалва решението на обвинителите пред горна инстанция. Остава единствено вариантът по-висшестоящите прокурори сами да се занимаят със случая, което обаче едва ли ще се случи.


Отказът е бил постановен от Бисер Кирилов, който е поел проверката на Георгиеви от заместник -градския прокурор Роман Василев, след като той си направил отвод. По неофициална информация причина за това негово решение е станала наградата, която министър Цветанов връчи на Василев по време на честването на 132-годишнината от създаването на МВР в началото на юли. Тогава обвинителят бе отличен с пистолет "за укрепване на правовата държава".


От прокуратурата и НАП отказаха повече подробности за ревизията, тъй като, за разлика от зет им, тъстът и тъщата на Цветанов така и не дадоха разрешение данъчната им тайна да бъде разгласявана. По този начин остава забулен в мъгла въпросът как така в края на февруари данъчните установиха разминаване между доходите и разходите на Васил и Стефанка Георгиеви между 2004 и 2009 г., а в началото на септември вече всичко се оказва наред.


До проверката на двамата се стигна, след като РЗС обяви, че за няколко години Цветанов се е сдобил с шест имота. Приходната агенция проверява близо 4 месеца семейство Цветанови и не откри никакви нередности в доходите на съпрузите. Тогава шефът на НАП Красимир Стефанов обяви, че министърът е похарчил едва 20 766 евро лични пари за покупката на 2 апартамента и два гаража в престижния столичен кв. "Изток" през 2008 г. на обща стойност над 130 500 евро. Остатъкът от сумата е събран благодарение на банков кредит за 59 000 евро и дарение от тъста и тъщата му в размер на 48 366 евро и 3223 долара.


Каква е сумата, която към онзи момент Георгиеви не са могли да оправдаят така и не се изясни официално. Единствено ръководството на свързвания с Алексей Петров в. "Галерия" обяви ден преди пресконференцията на Стефанов, изпреварващи данни от доклада на НАП, според които родителите на Цветанова имали разминаване между доходи и разходи за около 150 000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5191 |26.08.2011 Цв. Цветанов: БСП са ни опонент; ДПС ще бъдат неприятно изненадани през 2013 г. . 78| 7305 |25.08.2011 С. Дянков: Цветанов е по-силен от мен! . 43| 5633 |17.08.2011 Цветанов: Опасно е да се говорят празни приказки за "сигурността" . 47| 5996 |16.08.2011 Цветанов: Дянков няма думата как се разпределя бюджетът в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads