Реклама / Ads
5| 4819 |02.09.2009 НОВИНИ

Напредъкът в България и Румъния е неадекватен

.
Новите членки на ЕС България и Румъния все още правят твърде малко, за да се справят с корупцията и организираната престъпност. Управлението им на европейските фондове е далеч под необходимото ниво.
 

Това е официалната позиция на министерството на външните работи на Холандия, оповестена в електронното издание за геополитика и анализи Исриа.

Холандското правителство ще продължи да настоява за подобряване на положението в двете страни до достигането им на европейско ниво. Ако това не се случи, ще има сериозни последствия за трансфера на еврофондове за двете страни и присъединяването им към Шенгенската зона, казва се в отговора на холандското външно министерство по повод на напредъка на двете страни, представен на 22 юли тази година.

Писмото, което министърът по европейските въпроси Франц Тимерманс, външния министър Максим Верхаген и министърът на правосъдието изпратиха до Европейската комисия, посочва редица сфери, където двете страни не се справят, като изтъква "липсата на политическа воля за налагане на непроменими реформи".

През септември, по искане на Европейския парламент, Европейската комисия ще представи доклад, насочени изцяло към управлението на фондовете на ЕС. Плащания към България са били прекъснати поради неадекватно управление. Ако се установи, че това все още е така, Холандия ще призове за по-нататъшни мерки. Правителството вече апелира за мерки през май, в писмо, което Тимерманс изпратени до европейския комисар по правосъдието Жак Баро.

Присъединяването към Шенгенското пространство би означавало изчезване на контрола в рамките на вътрешните граници. Правителството смята, че това не бива да се случва, докато не съществува достатъчно доверие между партньорите от Шенген.

Румъния и България все още не могат да се справят с голямата корупцията, включително и в полицията. В холандското становище се посочва още, че са необходими много усилия и компетентност за справяне с трафика на хора и нелегалната имиграция, които към момента все още не са налице.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5605 |01.09.2009 Путин с ултиматум към България, Берлускони гостува през октомври . 2| 4926 |01.09.2009 Психопатка арестувана в България, държала деца в плен . 1| 5199 |28.08.2009 Украинско менте атакува България . 36| 8807 |14.08.2009 Анкара искала пета колона в България и саботаж на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads