Реклама / Ads
13| 6481 |04.03.2015 НОВИНИ

Напусна ни още една легенда на военното разузнаване-ген. Чавдар Калайджиев

.
Ген. Чавдар Калайджиев
В РУ-ГЩ ген. Чавдар Калайджиев служи от 1950 до 1991 год. Преминал е през всички ръководни длъжности. В продължение на много години е зам.-началник на РУ-ГЩ, от която длъжност е освободен през 1991 год. и преминал в запаса. В продължение на 10 години е резидент на военното разузнаване в Западна Германия.
 
Ето и част от последното интервю на ген. Калайджиев в столичен всекидневник:

"Ролята и значението на Военното разузнаване като вид бойно осигуряване особено нарастват при борбата при борбата с международния тероризъм. За това убедително се говори в интервюто с началника на Служба „Военна информация” – полк. о.з. Веселин Иванов – в-к „Преса” от 18 април т.г., озаглавено „Спряхме масово оръжие срещу НАТО”.
Мъглявите, злобни и некомпетентни съждения на Екатерина Бончева, Христо Христов и Момчил Методиев няма да помогнат за осъществяване на амбициозните намерения на привържениците на идеята за възраждане на Макартизма в нов побългарен вариант и под друго наименование. На лъжите за съществуване на някакви „разузнавателни служби на БНА” също е сложен край. Отмяната или преработването на закона за досиетата няма алтернатива. Но нека не бъдем прекалени оптимисти.
Българското военно разузнаване даде по време на Студената война своя достоен принос за опазване на мира. Това не бива да се забравя. То е гордост за България, но за него младите хора няма откъде да узнаят.
Тези, които в началото на прехода са били на 10 – 15-годишна възраст, сега са на 30 или 40 години. През целия си активен живот те са слушали по адрес на военното разузнаване само злобни пропаганди и клишета на духовни наследници на бивши фашисти.
Затова аз се обръщам към своите колеги-бивши военни разузнавачи с призив: „Пишете своите спомени и мисли за разузнаването и по възможност ги публикувайте в печата. Не оставяйте капиталът на нашето минало да си отиде с нас”.
Разузнавателна тайна са все още само имената на чуждите граждани, чието оповестяване може да послужи за повод те да бъдат подложени на преследване от властите в други държави."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 11231 |04.03.2015 Фрог научи: Вучков напуснал заради Писанчев . 5| 4511 |04.03.2015 Шефът на ФБР: С Борисов мислим еднакво . 1| 5736 |02.03.2015 Една жертва и трима ранени при кървава катастрофа край Хасково . 2| 4563 |19.02.2015 Концепция вдига средната възраст на българина до 81 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads