Реклама / Ads
7| 6038 |16.06.2010 НОВИНИ

Наркомагнат мести империята си в България

.
Head shops* магнатът и милионер Джеймс Белами е решен да отвори верига от доходоносни магазини на българското Черноморие. Това разкрива ирландският журналист Майкъл О'Фаръл от „Айриш мейл" в разследване, публикувано в неделното издание на вестника, съобщава "24 часа".
 

Патрньор в начинанието му ще бъде племенникът на бивш участник в кампании за борба с наркотиците на политическата партия Шин Фейн.

Шин Фейн е политическата партия, представляваща интересите на Ирландската републиканска армия (ИРА) начело с Джери Адамс, който я ръководи от 1983 г. до наши дни.

Бизнес ходът на Джеймс Белами го поставя в позиция, която може да му осигури сериозни печалби на българския пазар, след силния полицейски натиск напоследък върху безскрупулните мафиотски банди, които обикновено контролират наркотрафика по българските курорти.

Летният сезон в България вече е във вихъра си, а много от местните наркотрафиканти - в затвора. Затова асортиментът от спорни химически продукти, които се продават в head shops, ще запълни празнината на пазара, когато хиляди заможни руснаци ще се насочат към дискотеките и казината на тази популярна лятна дестинация.

Собственик на хотел в Слънчев бряг казва: „Местните наркопласьори сега са под постоянните удари на полицията, а техните шефове са в затвора. Цари хаос на пазара за наркотици и не e ясно кой ще ги продава това лято".

„Айриш мейл" е разкрил също, че партньорът на Белами в новата операция на Балканите е Порик Бърк, племенник на Кристи Бърк, бивш член на съвета на Шин Файн и отявлен участник в протести за борбата с наркотиците вече 40 години. Порик Бърк е свързван с г-н Белами от няколко години и е бил начело на head shop „Нирвана" на улица "Кланбрасил" в Дъблин.

Кристи Бърк казва: „Не съм пазител нито на брат си нито на племенника си и моята позиция за наркотиците, пристрастяването и дистрибуцията на наркотици, от алкохола нагоре, е добре познатa. Това включва и head shops."

В България Порик Бърк гръмко е заявявал на свои познати, че има тесни връзки с бивши шефове на ИРА. Български наемодател, който е работил с Бърк разказва: „Той ми каза, че баща му е от ИРА и е бил замесен в обири на банки. Но за мен това не са сериозни приказки, а приказки на маса".

Всъщност бащата на Порик, Патрик Бърк, е републиканец, живеещ в Дъблин и е бивш шофьор на такси без криминално досие.

Друг далечен роднина на Порик обаче, също под името Патрик Бърк, е подсъдим дилър на хероин. Към самия Порик Бърк, познат на приятелите като Поджи, няма повдигнати криминални обвинения освен за дребни кражби, въпреки че през 2006 му е подготвено пълно полицейско досие.

Фотографирани заедно в Слънчев бряг миналата седмица, Бърк и Белами са вписани като мениджъри на „Нирвана гифт сторс" ООД - нова българска компания, регистрирана на 19-ти май. Това се е случило само две седмици след като правителството в Ирландия забрани head shops.

Адресът на „Нирвана гифт сторс" е в един от два апартамента, закупени от Порик Бърк в луксозен хотелски комплекс в Слънчев бряг миналото лято, в близост до Какао бийч, известен клуб на плажа, управляван от интересни бизнесмени.

Нито един от апартаментите, закупени от Бърк, все още не е регистриран в Агенцията по вписванията. Бърк и Белами все още нямат БУЛСТАТ - нещо, което е задължително да се направи по българското законодателство, за да могат собствениците чужденци да плащат данъците си.

Бургаският адвокат Тодор Кебеджиев, който придвижвал юридически документите по откриването на новата българска фирма на Белами, съобщи че познава г-н Порик Бърк от няколко години и му е помагал при закупуването на двата апартамента.

Г-н Кебеджиев казва: „Аз не съм запознат с бизнеса на Джеймс Белами в Ирландия, но ако има връзка с наркотици, това е неприятно за мен. Не знам какви са стоките, които той приготвя за продажба в България и дали са законни. Казано ми бе само, че иска да отвори магазини в България и да продава някакви стоки".

Галин Тенев, мениджър на комплекса в който Бърк и Белами живеят, казва, че за разлика от други, Бърк не е искал имотите му да се дават под наем на туристи. „Нямахме представа от бизнеса на семейство Бърк", допълва той. „Това което разбирам сега за компанията „Нирвана гифт сторс" ме притеснява сериозно. Това би наранило имиджа на хотела ни, който в момента е много добър."

„Ние определено няма да позволим подобни дейности на наш терен. Дори ще затегнем мерките за сигурност", допълва г-н Тенев. Той потвърди, че Бърк е търсил помещения за магазини с много специфични изисквания - да бъдат в близост до главни улици и пътища, но скрити от окото и с малко витрини.

„Аз го попитах шеговито дали ще продава наркотици и той отговори, че ще продава специални неща. Попитах какво точно ще се продава, но той ми даде уклончиви отговори", допълва г-н Тенев.

Той отбелязва също, че Бърк е свързан с руснак, който е казал на местните хора, че представлява химически заводи за производство на стоките, които ще се продават в новите head shops магазини на Белами в българия. В понеделник в Дъблин имаше съдебно дело на Ирландският медицински съвет срещу Джеймс Белами, по няколко обвинения.

*Head shops - магазини, в които се продават наркотични продукти, незабранени от закона
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5111 |16.06.2010 България шампион по ръст на заплатите в ЕС . 5| 5480 |15.06.2010 Търговията с жива плът остава проблем за България . 4| 6588 |14.06.2010 И. Инджев: "Барбекюто срещу Империята" е война без край . 12| 5780 |13.06.2010 Берлускони: Бях адвокат в ЕС, за да върна България в "голямото семейство" на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads