Реклама / Ads
34| 6608 |17.06.2011 НОВИНИ

У нас - 5% гейове; много повече - хомофоби

.
гейпарад в Берлин
Само министерството на правосъдието подкрепя инициативата, както и редица чужди посолства у нас.
 

Около 1000 души очакват организаторите на четвъртия „София прайд" - мирен протест за осъществяване на равни права и предотвратяване на хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, съобщава news.bg

Говорителят на събитието обясни, че "походът" няма за цел да има сексуална показност, а празник на хора, които се борят за своите права. Също допълни, че именно такива събития ще дадат възможност на една прозрачност, която ще помогне да се премахнат предразсъдъците на нашето общество към тези хора. Шествието ще се проведе на 18 юни - събота, от 16 часа, като начална точка е Мостът на влюбените до НДК. Организаторите не дадоха повече информация, какъв ще е маршрутът от мерки за сигурност.

Парадът ще мине по Фритьоф Нансен, Васил Левски, Цар Освободител - до Паметника на Съветската армия. Според изследвания на ЕС България е една от първите страни в класацията по хомофобия. Мотото на утрешния парад е "5% в България", има се предвид, че около 5 % от българите са хомосексуални, въпреки че цифрата в страната е трудна да се определи. Това са около 350 000 души от българското население и по думите на организаторите тези хора са в "невидимост".

Близо 4200 лева са похарчили организаторите за охрана - осигурена от страна на полицията и доброволци, и около 2000 лева за държавни такси. Представител на Амнести интернешънъл коментира на брифинга, че всеки човек има правото на мирно събрание, и че международното човешко право трябва да бъде гарантирано дори и да шокира. Също добави, че е нелегално според международното право да се спира такова мероприятие и да се искат пари за охрана на такова събитие, което има мирни цели. Само министерството на правосъдието подкрепя инициативата, както и редица чужди посолства у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5066 |05.06.2011 Политолози: Предсрочни избори или 3 в 1 - много опасни . 11| 5150 |16.05.2011 Кр. Каракачанов: Кандидатът на ГЕРБ - или Борисов или много близък до него . 0| 4882 |27.04.2011 Питат и разпитват най-много Плевнелиев . 42| 5224 |18.04.2011 Много мераклии за президент при сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads