Реклама / Ads
33| 6809 |20.03.2012 НОВИНИ

Нашето правителство и турското сядат заедно на заседание

.
Борисов и Ердоган
Първо двамата премиери ще проведат разговор, след което ще се състои пленарно заседание между двете правителства.
 

Правителствени делегации на България и Турция провеждат днес съвместно заседание в турската столица Анкара.

Българската делегация ще бъде представена от премиера Бойко Борисов и от министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Тотю Младенов, Вежди Рашидов, Нона Караджова и зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

По програма делегацията ще присъства на церемония по полагане на венец в Мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк. След това министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с турския президент Абдуллах Гюл в президентския дворец "Чанкая". По-късно през деня българската делегация ще бъде официално посрещната с военни почести от турския министър-председател Реджеп Ердоган. Двамата премиери ще проведат разговор, след което ще се състои пленарно заседание между двете правителства.

 

По време на заседанието ще бъде подписан меморандум за взаимно създаване на културни центрове в двете държави и програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство. Меморандумът за взаимно създаване на културни центрове предвижда България да има свой културен център в Истанбул, а Турция да направи своя в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните.

 

Другият съвместен документ предвижда конкретни дейности по опазване на обекти на недвижимото културно наследство, намиращи се на територията на двете страни. Българската страна планира експедиции в района на Одрин, Къркларери, Визе и Текирдаг, фотограметричното заснемане на сградата на Българската екзархия в Истанбул, на църквата в с. Коюн Баба. Ще бъдат подготвени различни проекти, сред които за реставрация на българския метох при църквата „Св. Стефан" и за благоустрояване на българските гробища в Одрин.

 

Накрая ще има и официална вечеря в чест на българската делегация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6143 |24.02.2012 Р. Плевнелиев иска от правителството да договори с "Газпром" добри цени . 17| 13624 |20.02.2012 Ж. Георгиев: Недай, боже, следващото правителство да е коалиционно! . 47| 5462 |09.02.2012 Р. Петков: Докладът дава лош знак; отговорността е на правителството . 8| 5585 |26.01.2012 Фандъкова спря нагласен конкурс за е-правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads