Реклама / Ads
2| 5386 |05.09.2019 НОВИНИ

Наши адвокати разкриха пред Комисията по петиции на ЕП злоупотребите от банки и ЧСИ-та

.
Български юристи изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент в Брюксел случаи на злоупотреба с монополно поведение на банки и частни съдебни изпълнители в България при отнемане на недвижимо имущество на граждани и поискаха действия на европейско равнище за борба с тези практики.
 

Парадоксален случай, в който при разглеждане на подобно дело участва и съдия-кредитополучател от банката, завела иска, представи адвокат Владислад Янев:

"Дело във Варненския апелативен съд, по което българският гражданин Валентин Димов беше притиснат от банката да плаща недължими високи лихви и разноски, бе защитаван от колегата Николов. Най-важният съдия – съдията-докладчик Николина Дамянова, се оказва, че била кредитополучател на същата банка, съобщи БНР.

 

Осуетяват защитата на колегата Николов в съдебната зала, фалшифицират съдебния протокол, след което същата съдия подава донос срещу него в Адвокатската колегия-Варна, по което беше образувано дисциплинарно производство срещу колегата Николов и той беше осъден на лишаване от адвокатски права за това, че смело защитавал правата на български граждани в съдебна зала. С последващо решение на Висшия дисциплинарен съд тази присъда беше потвърдена и колегата Николов и до момента не може да практикува, въпреки че му е изтекъл срокът на наказанието, защото незаконно не се вписва".

Янев, който защитава колегата си в дисциплинарните производства, също е наказан:

"Тези неща ви ги казвам, за да допълня схемата на комплексното беззаконие и корупционни схеми в България. В основата са банките, които биват обслужвани от това заповедно производство. Множество съдии от България, които взимат заеми, които не декларират, които укриват, че са длъжници на банките и правораздават. И българската адвокатска номенклатура, в която част от адвокатите с големи позиции в ръководството обслужват интереси на банки. Това е дълбока корупционна схема до степен на мафиотизация. На практика, българските граждани нямат право да се защитят не само по закон. Те нямат право и на реална ефективна адвокатска защита, тъй като адвокатите са им подложени на репресии. Ние, българските адвокати, вече не смеем да защитаваме гражданите в България, защото когато ги защитаваме, ни лишават от адвокатски права".

 

Адвокат Милена Димитрова представи случай на своя доверителка, на която банката е вдигнала едностранно и няколко пъти вноската по ипотечен кредит и е наложила еднократна годишна сума от 1000 евро, без тя да бъде известена. Поради невъзможност да изплаща тези суми, тя губи имота си:

"Доверителката ми завежда процес, в който да докаже срещу банката своите права. В същия процес съдът в крайна сметка установява, че тя действително е въведена в заблуждение, но, тъй като няма право на допуск до касационно обжалване на очевидно неправилните решения по предходните инстанции, които пък не признават въвеждането ѝ в заблуждение, доверителката ми в крайна сметка губи целия процес".

Адвокат Веска Волева определи българското законодателство в тази част като "лобистко" и призова:

 

"Ние молим да ни помогнете да се преборим с лобистките закони, тъй като това, което е отговорено на 19.03.2019-та година – че властите са внесли някакви промени, не отговаря на истината. Всяко нещо, което е съобразено с указанията, със задълженията от Европейската комисия и Европейския парламент, се променя в движение така, че да бъде в интерес на монополистите в България, които унищожават и икономика, и разгониха населението. Знаете, милиони напуснаха от България".

Проблем има, призна от своя страна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев:

„Искам да потвърдя, че проблемът в България е повсеместен и системен. Не става дума за изолирани случаи. Моето мнение, че петициите категорично не следва да бъдат затваряни и трябва да бъде направено задълбочено проучване дали не са нарушени правата на защита и справедлив съдебен процес в България".

 

Председателката на комисията по петиции Долорс Монсерат предложи всички петиции на български граждани да останат отворени, както и да бъде изпратено писмо до постоянния представител на България в ЕС, в което да бъде изразена загриженост за липсата на защита на българските потребители и искане за мораториум върху техните случаи. Очакваме от ЕК резултат от процедурата по нарушение срещу България, каза още тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4526 |14.08.2019 Разкриха склад с наркотици и автомати в София . 4| 5182 |09.08.2019 Пловдивски адвокати: Изказванията на Иван Гешев са недопустими . 2| 3972 |07.08.2019 Евростат: Студенти от 115 държави учат в наши ВУЗ-ве . 0| 4044 |02.08.2019 Разкриха нарколаборатория в старозагорското село

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads