Реклама / Ads
1| 4976 |03.02.2011 НОВИНИ

Наши журналисти арестувани в Кайро за кратко

.
Журналисти от ТВ7 са били арестувани за 40 минути в Египет, тъй като се намирали в непосредствена близост до най-размирната зона в Кайро – площад “Тахрир”, съобщиха от медията. Специалните пратеници на телевизията – репортерът Иван Филчев и операторът Огнян Кръстев, останаха без камера, след като тя им бе конфискувана на летището в Кайро.
 

Същевременно Комитетът за защита на журналистите съобщи, че чуждестранни и египетски репортери са били нападнати при ожесточените сблъсъци в Кайро при опит на властите за „явна цензура“ и сплашване. „Египетското правителство използва стратегия за елиминиране на очевидците на действията си“, заяви Мохамед Абдел Дайем, координатор за Близкия Изток и Северна Африка от базираната в Ню Йорк организация в комюнике късно снощи.

Телевизия Ройтерс съобщи, че един неин журналист е бил бит днес близо до площад „Тахрир“, докато снимал репортаж за магазините и банките, които бяха принудени да затворят по време на сблъсъците.

Гръцки журналист е бил намушкан с нож в крака от поддръжници на президента Хосни Мубарак, а фотографът с него е бил ударен в главата, съобщи очевидец. „Правителството прибегна до явна цензура, сплашване и серия от нарочни атаки срещу журналисти, извършени от проправителствените тълпи“, заяви Абдел Дайем в комюнике. Той изброява няколко атаки срещу служители на египетски, арабски и международни медии по време на насилието, избухнало, когато привърженици на президента Хосни Мубарак нападнаха негови противници на площад „Тахрир“ в Кайро. Армията установи буферна зона между двете страни.

Трима полски журналисти, отразяващи протестите в Кайро бяха задържани от полицията, предаде АФП, позовавайки се на полската телевизия TVP. Други двама журналисти на същата телевизия, които са били задържани и по-късно освободени, разказват, че полицията е взела всичките им документи, цялото им оборудване и е разбила камерата им, преди да ги предаде на армията, която ги е освободила.

Според кореспондентите на Би Би Си изключително опасна за журналистите е и ситуацията в Александрия. “Става все по-трудно да се работи като чуждестранен журналисти в Александрия – има гняв и напрежение от всички страни, не само заради политическата криза, но и заради влошаващото се икономическо положение тук. На два пъти през последните дни бяхме нападани от гневни египтяни, докато се опитвахме да снимаме по улиците на града”, обяснява Уайър Дейвис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6533 |12.12.2010 К. Нинова: За пръв път Борисов избяга от журналистите . 3| 5023 |23.11.2010 Цачева изгони журналистите от пленарна зала . 14| 6260 |07.09.2010 Охрана на Първанов пъди журналисти от купон за Съединението . 2| 6623 |27.06.2010 "Ние и те" поти кандидат-журналистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads