Реклама / Ads
50| 8447 |28.05.2012 НОВИНИ

Наши „къртици” в службите проваляли акции срещу мафията

.
Атака срещу "кокаинова" яхта
Международни акции срещу наркотрафика са проваляни заради теч на информация от службите. Това заяви италианският полк. Джорджино, който участва в пресконференция в София след операция „Кокаинови крале”.
 
През 2008 година е имало изтичане на информация, което е осуетило задържането на “кокаиновите крале” още тогава. Имаше теч на информация към трафикантите, разказа полк. Джорджино от спецзвеното на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия.

Според него е имало две големи издънки, които са попречили за залавянето на групите, занимаващи се с дрога. При първото изтичане на информация през лятото на 2007-а българи са се укрили на Карибите.

„В същото време, френските ни колеги конфискуваха една яхта с три тона и една друга, близо до испанските брегове. Това конфискуване, заедно с изтичането на информация, направи така, че българската организация анулира своите доставки и се обърна към друга италианска организация, която осигуряваше доставки кокаин не от Карибите, а от кораб-майка в самия океан, а оттам – към испанските брегове”, разкри полк. Джорджино.

„На остров Сен Мартен открихме база, в която действаха петима български граждани с най-различни морски съдове. Уверихме се, че тези съдове са били закупени от един от разследваните с пари, които идват от Евелин Банев. Тогава е първото изтичане на информация, но има и едно по-тежко, което се случва през март 2008 г. Тогава на събрание между различни съдебни инстанции, които са заинтересовани (испанските, швейцарските, българските, хърватските) се споделя информация. Два часа по-късно тази информация беше на разположение на разследваните лица. Това забави цялото разследване, което на практика приключи днес”, допълни Джорджино.

МВР шефът Цветан Цветанов пък съобщи, че при ареста на Евелин Банев – Брендо са били иззети свидетелски показания от разследването в Швейцария. Именно в неговите документи се намира материалът, който през 2008 г. става достояние на организираната престъпност.

Очаква се вътрешно разследване у нас да изясни кои служби са били пробити и кой е изнасял информация на мафията. По това време вече е действала Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и е много вероятно именно човек на високо ниво в агенцията да е контактувал с наркотрафикантите.

 

София и Плевен са част от световния трафик на кокаин. Това е констатирала Националната дирекция „Антимафия” в Италия още преди няколко години. Кокаинът тече буквално като река и носи приказни печалби, твърди прокурорът Франко Роберти, член на „Антимафия” в Италия. Според него кокаинът е главната движеща сила на криминалната икономика и именно тя е най-развиващата се „икономика” в нашето съвремие.

София и Плевен попадат на картата на „пътя на кокаина” след провеждането на мащабната операция „Големият удар”. В нея участват стотици служители на тайните служби от няколко държави, включително и България. Подробно ситуацията и начините за работа на мрежата са описани в последната книга на Роберто Савиано „Красотата и адът”. Авторът, който е със смъртна присъда от мафията и е охраняван денонощно от карабинери, е получил данните от италиански и европейски служби.

„Големият удар” установява категорично, че сделките на кокаиновата мафия се разпределят по следния начин: Барселона, Мадрид и Малага в Испания, Марсилия и Париж във Франция, Омстердам и Хага в Холандия, Брюксел в Белгия, Мюнстер в Германия, Атина в Гърция, София и Плевен за България, Истанбул в Турция, Хърватска, Богота и Кукута в Колумбия, Каракас във Венецуела, Санто Доминго и Майями в САЩ.

 

За тези операции Фрог нюз пише още през 2010 г. Тогава наши източници в службите подсказваха, че се търсят „къртици”, които са свързани с мафията и са предавали секретна информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5625 |13.05.2012 Н.Младенов: Шокиран съм от насилието над нашия посланик в Йемен . 2| 6182 |13.05.2012 Терористи опитаха да отвлекат нашия посланик в Йемен . 35| 49377 |25.04.2012 Н. Слатински: Службите са зле, а Плевнелиев говори като Първанов . 14| 5841 |25.04.2012 Експерти: Трябва ни закон за службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads