Реклама / Ads
7| 5014 |28.01.2015 НОВИНИ

Наши военни ще участват в мисии на НАТО на територията на страната

.
Български военни ще могат да бъдат на служба в международни организации, разположение на територията на страната. Това става ясно от решение на Министерски съвет, с което се предлагат промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВС).
 

Правителството предлага да бъде дадена правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав. Като пример се дава Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

 

Според сегашните разпоредби на ЗОВС, военна служба в мирно време на територията на България може да се изпълнява в Министерството на отбраната, в Българската армия, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в други държавни органи и ведомства, но не съществува хипотеза това да става в състава на многонационални формирования.

 

С новите текстове се въвежда и ясна регламентация на срока за заемане на длъжности в задгранични представителства, в международни организации или в други международни инициативи на и извън територията на страната. Предвижда се той да бъде 3 години, с възможност за еднократно удължаване до една година, освен ако не е предвидено друго със закон, международен договор или в изискванията за заемане на съответната длъжност, съобщи БТВ.

 

Условията и редът за командироване ще се определят с правилника за прилагане на закона, а в случаите на командироване в задгранично представителство на България – и със Закона за дипломатическата служба.

 

С измененията в ЗОВС се създава нормативно основание за субсидиране със средства от държавния бюджет на Съюза на офицерите и сержантите от запаси и резерва, който е юридическо лице с нестопанска цел. Това ще позволи да се осигури целево финансиране във връзка с административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на страните-членки на НАТО, което българският Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва изпълнява в периода 2014-2016 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 141| 8281 |28.01.2015 И ген. Червенков подпука министър Ненчев за военните разузнавачи . 19| 5338 |27.01.2015 Военни разузнавачи дадоха министър Ненчев на прокуратурата . 12| 5392 |11.01.2015 Вучков: Нашите документи за самоличност - от най-съвършените в ЕС . 68| 21541 |08.01.2015 Първо във Фрог: Разузнавачи искат съд за военния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads