Реклама / Ads
2| 6433 |05.06.2012 НОВИНИ

Нашите ученици на 4 място в Европа по тютюнопушене

.
Българските тийнейджъри продължават да са сред най-пушещите в Европа, показват данните от сравнително проучване за употребата на алкохол, цигари и наркотици сред учащите.
 

Изследването е направено сред 100 хиляди младежи от страните на Европа, съобщава БНР. В сравнение с връстниците си в другите европейски държави, нашите ученици на 16 години консумират алкохол по-рядко, но в по-големи количества, сочат още данните.

По употреба на цигари българските ученици са на четвърто място в Европа. Леко се увеличава броят на момичетата, които опитват цигарите и като цяло девойките у нас продължават да пушат повече от момчетата.

В останалите европейски държави половината от тийнейджърите са пробвали цигари поне веднъж в живота си. Най-много са пушили учениците в Чехия, Латвия, Литва и Словакия, а най-малко в Норвегия, Исландия и Албания.

64% от учениците в европейските страни са пробвали и алкохолни напитки. По употреба на алкохол нашите 16-годишни младежи са в средата на класацията. Тенденцията обаче е към изравняване на броя пиещи момичета и момчета. За сравнение - най-висок е процентът на употребилите алкохол поне веднъж в живота си ученици в Чехия и в Латвия, а на опашката на класацията са децата в Исландия.

По отношение на употребата на незаконни наркотични вещества България е в първата десетка. У нас се наблюдава леко увеличаване на броя на учениците, пробвали наркотици, докато в Европа тенденцията показва обратното.

По-рано днес директорът на Националния център по наркомании Момчил Василев каза пред БНР, че според него най-големият проблем в момента в България сред учениците е алкохолът.

„За мен лично това е може би най-големият проблем в момента в България сред учениците, най-вече не изобщо пиенето на алкохол, а прекомерното пиене на алкохол, съзнателното напиване. Това се превръща вече в нещо като култура, парти-култура, т.е. да се напиеш така, че да видим кой от нас ще се напие повече", посочи Василев.

Една от основните причини за пристрастяването към опасните навици, според експертът е проблеми с ценностната система на младите хора, комуникациите между младото поколение и социалните системи и не на последно място примера на родителите. По думите на директора на Националния център по наркомании проблемът не е само български.

„Проблемът едва ли е чак толкова задълбочаващ се, колкото просто си стои във времето и не се развива по отношение на неговото решаване, т.е. цигарите, си остават голям проблем, особено за по-малките ученици, имайте предвид, че говорим за 15-16-годишни ученици, а не за тези от последните класове", посочи Василев като допълни, че алкохолът също е един много голям проблем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13690 |07.05.2012 Скандал! Стоичков: Боби Михайлов хвърли ръкавиците на мача с Швеция за третото място! . 32| 11784 |02.05.2012 Невероятно! Донка Митева: Мястото на Алексей Петров е в затвора! . 7| 6182 |24.04.2012 Две жени загинаха на място след челен удар . 36| 5494 |22.03.2012 Спорна битка за шефското място в Касата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads