Реклама / Ads
5| 6397 |26.01.2012 НОВИНИ

Нашумял със скандал магистрат стана шеф на спецсъда

.
Съдията Стоян Тонев бе произведен от Висшия съдебен съвет за заместник-председател на Специализирания наказателен съд. ВСС взе решението без дебат, съобразявайки се с предложението на шефа на спецсъда Георги Ушев.
 

 

 

Съдия Тонев доби национална известност заради решението си да даде 3-годишна условна присъда на компютърния специалист Максим Савов. Неговият казус стана христоматиен пример за начина на работа на част пловдивските полицаи, прокурори и съдии.

Савов бе обвинен през януари 2010 г., че въоръжен с нож и "маскиран" с качулка е обрал 484 лева от оборота на пловдивски магазин, заплашвайки продавачката с убийство.

 

Пловдивският окръжен съд (ПОС) по-късно отменя тази присъда и оневинява Максим Савов с мотиви, че съдия Стоян Тонев е разполагал със "сериозни алогизми и несъответствия в събраните доказателства, поставящи под съмнение съпричастността на Савов, които обаче мълчаливо са били подминати в мотивите".


Оправдателната присъда е подкрепена от заключението на експерти, анализирали видеозаписите, че действителният извършител и подсъдимият Савов имат 10-12 см разлика в ръста, различна ширина на раменете и дължина на краката, походка и движения. Оправдателната присъда е потвърдена и от Върховния касационен съд.


Савов заведе дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург за действията на полицията, прокуратурата и първоинстанционния съд.

 

След произнасянето на присъдата срещу Савов обаче съдия Стоян Тонев започна да расте в йерархията, пише Mediapool.

 

Той кандидатства за съдия в първоинстанционния Специализиран наказателен съд и бе назначен от ВСС. На 26 януари той бе избран и за заместник-шеф на институцията, призвана да съди организираната престъпност в страната.

 

Освен него Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи други 10 шефове административни съдилища в страната. За девет от ръководните постове кандидатите бяха без конкуренция.

Така за шеф на съда във Видин бе избрана Нели Дончева, Силвия Димитрова ще оглави съда във Враца, Светлозар Рачев – Габрово, Галина Стойчева – Кюстендил, Емилия Георгиева – Пазарджик, Елга Цонева – Русе, Маргарита Славова – Силистра, Владимир Първанов – Сливен и Красимира Цветкова – Търговище.

Кандидатите за шеф на Административен съд-Хасково бяха двама – Петя Желева и Теодора Точкова, която в момента е и.д. ръководител на съда. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев подкрепи Точкова и така с 19 гласа "за" тя бе избрана за втори мандат. В полза на другия кандидат гласуваха трима от членовете на съвета, а един пусна празна бюлетина.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 6950 |19.01.2012 Вместо покаяние агентите в БПЦ останаха “глухи и слепи” . 13| 5117 |17.01.2012 Двойник на Емил Стоянов стана шеф на Европарламента . 39| 6211 |06.01.2012 С махленски скандал тръгна делото срещу ромските барони . 5| 6390 |28.12.2011 Спецченге от ГДБОП стана “Полицай на годината”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads