Реклама / Ads
5| 4995 |13.03.2013 НОВИНИ

Наследникът на Дянков: Ръст до 1,5% на икономиката до края на годината

.
Калин Христов
Икономиката ще отбележи ръст от 1-1.5% тази година,прогнозира новият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, като пое поста от Симеон Дянков.
 

Христов не даде конкретен отговор, но подчерта, че правителството ще работи в рамките на разписания бюджет. Според него има две възможности за вземане на дълг, разписани в бюджета - 1 млрд. лв. за финансиране на дефицита и още 1 млрд. лв. за рефинансиране на вече съществуващи дългове.Това на практика означава, че правителството по-скоро няма да търси нов заем.

Христов подчерта, че „трябва да се види дали има налични възможности за увеличаване на доходите". Анонс за търсене на резерви за вдигане на доходите на най-слабите в социално отношение направи и премиерът Марин Райков в речта си в МС при представянето на министрите от служебния кабинет.

В рамките на служебния кабинет, имаме решение да нямаме политически кабинети, тоест хора, които са в политическия кабинет, няма да остават в министерствата, каза още служебният министър на финансите. По думите на Христов - ще има пълна институционална стабилност и приемственост по отношение на хората от самите министерства – директори, експерти.

„Продължаваме политиката за запазване на макроикономическа финансова и фискална стабилност. Това е нещо, което се прави в последните 16 години. Това е безусловен приоритет. Служебният кабинет изпълнява бюджета, който вече е приет от Народното събрание. Работим в рамките на приетия бюджет. Той има значително увеличение на разходите и спрямо изпълнението от миналата година е с растеж на разходите от почти 14 процента”, заяви Калин Христов.

„Полагаме максимални усилия за изпълнение на приходната част, гаранция за стабилност в приходните агенции НАП и Агенция „Митници”, така че да имаме пълна мобилизация”, каза той. Приоритет ще бъде и придържане към записаната в бюджета разходна политика и продължаване на прозрачната политика в министерството.

Имаше много желания за увеличаване на доходите на българското население, но нямаше такива възможности в бюджета, каза пък министърът на финансите в оставка Симеон Дянков на церемонията по предаване на управлението на ведомството. Близо 4 години работя с екипа на Министерство на финансите. Бяха много тежки години в целия свят и особено в рамките на Европейския съюз, каза Дянков.

Основната задача в тази тежка икономическа ситуация в Европа беше да възстановим финансовата стабилност, която беше позагубена през 2009 г., да я спазваме стриктно. Доволен съм от това, което постигнахме, каза Симеон Дянков.

„Пожелавам на следващия финансов министър Европа да е по-стабилна, за да може той и неговото правителство да работят в по-спокойна обстановка”, посочи още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5805 |11.03.2013 Дянков: Ден за ден се борихме срещу фалит . 51| 5735 |11.03.2013 Служебното правителство да съживи икономиката в страната . 140| 39423 |10.03.2013 Симеон Дянков: Олигарси и кредитни милионери клатят валутния борд . 91| 7136 |01.03.2013 Борисов: На хората им омръзна да се дрънкаме, време е да раздвижим икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads