Реклама / Ads
7| 4626 |18.08.2014 НОВИНИ

Настаняват в София заловените 63-ма бежанци

.
63-мата имигранти, които вчера „Гранична полиция" задържа край Варна, най-вероятно ще бъдат настанени в някой от центровете на Държавната агенция за бежанците в София. Това заяви заместник-директорът на агенцията Васил Върбанов.
 

Според него случаят е безпрецедентен у нас и е цяло чудо, че хората са пристигнали живи, тъй като са пътували в нечовешки условия и в плавателен съд с капацитет максимум 10 души. На борда на нелегалната яхта са пътували и 16 деца. Върбанов отчете повишаване в броя на чужденците, които се опитват да навлязат в страната ни от държави като Ирак и Афганистан. Повторение на ситуацията с бежанската вълна, която наблюдавахме миналата година не е ясно дали ще се повтори, коментира Върбанов.

„Рискът е много голям, особено като има и деца. Тези хора, които са поели този ангажимент, просто не са мислили. Имигрантите са били подложени на нечовешки условия, можело е да загинат. Децата, които са непридружени, ги пращаме в Баня. Всички останали по съответния ред ги приемаме в съответните центрове. По-вероятно е да дойдат в София", добави той.

Върбанов коментира, че има възможност за настаняване в центровете в София: „Не са препълнени, но ако върви със същия темп, скоро може и да бъдат запълнени. Средно на ден постъпват по 50-60 човека.

По-голямата част сега са от Афганистан и Ирак. Така процентът на сирийците намалява. В Ирак има военни действия и хората търсят убежище. В Афганистан също се засилва напрежението и затова се увеличават бежанците оттам". Всички имигранти, които вчера бяха заловени на открадната българска яхта до нос Шабла, вече са в стабилно здравословно състояние.

Бежанците са без признаци на заразни заболявания, като четиримата, които бяха в най-тежко състояние и се нуждаеха от спешна помощ, вече са изписани и са готови да заминат към центровете за настаняване, заяви директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева. Тя уточни, че въпреки че са в стабилно състояние и могат да пътуват, чужденците ще останат под карантина, а на сградата на Морска гара се прави дезинфекция, както и на служителите, които са работили с бежанците, поради риск от заразни болести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6752 |13.08.2014 Опит за банков обир в София нощес . 0| 4537 |12.08.2014 ЧEЗ почиства електрически табла в центъра на София . 0| 5015 |10.08.2014 Съмнителен лаптоп приземил в София турския самолет . 2| 5701 |09.08.2014 Сигнал за бомба в турски самолет на летище София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads