Реклама / Ads
56| 6276 |28.10.2013 НОВИНИ

И НАТФИЗ на окупация

.
Източник: Булфото
От тази сутрин и Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) е окупирана. Студентите се присъединиха към протеста на колегите си от други висши учебни заведения като разпратиха до медиите декларация.
 

Ето текста ù:

“Ние, студентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, искаме да изразим своята безрезервна подкрепа към позицията, която смело и целенасочено защитавате. Времената са неблагодарни и грозни, за всеки един от нас, независимо с какво се занимава. Политическата система, в която живеем, е лишена от стабилни ценности, от вяра, от цели. Оставяме се да бъдем носени по течението на една власт без принципи, която ни лишава от достойнство. Ние не сме дори бездушни обекти на управляващите – в своята самодостатъчност те ни правят невидими, несъществуващи.
Ние, студентите от НАТФИЗ, се занимаваме с изкуство, защото вярваме, че то е не само естетическа категория, а ефективна форма на обществено мнение и коректив. Затова заставаме твърдо зад вас в борбата с цинизма на управляващите и опитите им да оставят без резултат всяко гражданско неподчинение. Ние вярваме, че академичната общност като колектив притежава силата да провокира гражданско самосъзнание и да събужда чувствителност, да се бори с инертността, да се превърне в двигател на социални процеси.
Призоваваме обществеността към солидарност с действията на окупиращите студенти”.

Вчера подкрепа за студентите изрази и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който дойде заедно с колегата си Ивайло Захариев в двора на Ректората на СУ. По думите му всичките му колеги ще подкрепят протестиращите студенти.

По-рано днес стана ясно, че и 321-ва аудитория във Великотърновския университет също е под окупация.

И Нов български университет се включи в общия протест. Студенти блокираха аулата на сградата в кв. "Овча купел", където се събира и подписка в подкрепа на студентските искания за оставка, разпускане на парламента и насрочване на нови избори. За един час над сто души се включиха в нея. Преподаватели от висшето училище също подписаха петицията.

Окупацията като начин на протест на студентите срещу правителството "Орешарски" започна от 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет и вече обхвана няколко факултета и университета. За днес са планирани нови инициативи в различни университети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 5916 |26.10.2013 Я. Стоилов недоволен; окупацията не била демокрация . 140| 6828 |25.10.2013 Тотална окупация на Софийския Университет . 57| 5831 |25.10.2013 ГЕРБ дава рамо на студентската окупация . 28| 7152 |25.10.2013 Студентската окупация става безсрочна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads