Реклама / Ads
6| 5406 |17.05.2011 НОВИНИ

Натискат Хр.Митрева да подаде оставка

.
Христина Митрева
Натискът върху Христина Митрева да подаде оставка е огромен. Това каза зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) в коментар пред БНР днес.
 

По думите му, управляващите  измислят причини за освобождаването на управителя на НОИ Христина Митрева, които не отговарят на действителността. Но той се въздържа от коментари, тъй като това е единствената законна процедура да бъде сменена незабавно.

“Чест прави на Митрева, че се противопоставя на искането да се оттегли от поста си, защото обективните обстоятелства сочат, че в момента се търси виновник за неработещата икономика и разширяването на сивия сектор в нея“, коментира Адемов.

“98% е изпълнението на разходите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 година. Може ли разходите да са изпълнени на 100 процента, а приходите да са сбъркани? Няма такава логика нито финансова, нито политическа, нито каква да е. Ако се стигне до ситуация, в която Народното събрание ще предложи нова кандидатура по някаква процедура, която на този етап не ми е ясна, при всички положения ще призова да изслушаме Христина Митрева да каже точно за какво става въпрос“, каза още Адемов.

Той припомни, че голяма част от антикризисните мерки са свързани с пазара на труда и има стимули за работодатели, които наемат работници на 4-часов работен ден. "По неофициална информация една трета от всички заети в България в момента са на 4-часов работен ден. Как очаквате осигурителните вноски да са на необходимото ниво?", коментира Адемов.

"Към края на годината според директора на НАП Красимир Стефанов неизпълнението на приходите ще бъде около 230-240 млн. лева", допълни той.

Депутатът посочи, че едва ли може да има обективен отговор на въпроса кой е объркал сметките в бюджета на НОИ. “Обвинението на директора на НАП Красимир Стефанов е, че НОИ е планирал нереални приходи за тази година, което ще попречи на НАП да събере данъците. Процедурата, с която НОИ предлага бюджета на държавното обществено осигуряване, предвижда проектът за него да се подготви на базата на информация, предоставяна от Министерството на финансите“, припомни Адемов.

“После този проект се внася в Надзорния съвет на НОИ, в който участват задължително директорът на НАП и представители на Министерство на финансите, да бъде съгласуван с НАП, да влезе в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се оглавява от вицепремиера Симеон Дянков“, каза още депутатът.

"Ако е имало някакво съмнение за сбъркани или за завишени приходи, защо това не се е казало тогава, а всички, с изключение на синдикатите, са подкрепили проекта за бюджет, който е внесен от Надзорния съвет на НОИ?", попита той.

Адемов допълни, че следващата стъпка от приемането на бюджета на НОИ е от правителството, където Дянков е вицепремиер, а впоследствие именно той го е внесъл и в Народното събрание и го е защитавал пред народните представители.

"Тогава за какъв сбъркан бюджет може да се говори?“, коментира Адемов.

Междувременно от КНСБ се дистанцира от случващото се и начина, по който се предявяват претенции към НОИ и неговото ръководство. Оттам също припомниха стъпките в бюджетната процедура и посочиха, последната дума по основните параметри на осигурителните приходи е на министъра на финансите.

"Правилата на управление и държавническата етика, изискват, когато има претенции и недоволство от действия на служители или ръководители на държавните институции те да се предявяват открито, да им се потърсят съответни обяснения и лично да им се съобщават управленските решения", коментираха от КНСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5540 |16.05.2011 Хр.Митрева: Оставка не съм подавала, не ми е поискана . 1| 5421 |27.04.2011 Още една оставка падна в Пещера заради ГЕРБ-еровия скандал . 24| 5318 |08.04.2011 ГЕРБ пасува за оставката на Трайков . 10| 5283 |03.04.2011 СДС иска оставката на министър Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads