Реклама / Ads
12| 5331 |13.10.2010 НОВИНИ

Натискат учените от БАН да си дарят заплатите

.
БАН
Другият вариант е неплатен отпуск до Коледа.
 

Учените от БАН да дарят заплатите си за следващите два месеца или да излязат в неплатен отпуск до Коледа
,  пише днес Новинар. Това са два от вариантите, между които трябва да избират институтите към академията, за да се вместят в орязания бюджет за тази година, научи „Новинар”. През 2010 година бюджетът на БАН е 49 млн. лева, което е с над 50% по-малко отколкото за миналата. Тогава парите, с които са разполагали от академията, бяха към 120 млн. лева. Другите антикризисни варианти са съкращения средно с 15% във всеки институт, както и научните сътрудници да започнат да работят на половин работен ден. Това предложение обаче едва ли ще бъде избрано, защото това означава академията да плати обезщетения на уволнените, а пари за такива няма, обясниха учени пред „Новинар”. До 15 октомври е срокът, когато институтите трябва да решат кой от вариантите им е най-изгоден. На работещите в академията било съобщено, че няма да получат цялата си заплата за октомври, а само 40 на сто от нея.

В сряда учените излизат на митинг-шествие, по време на което ще бъдат връчени декларации в Министерския съвет и в парламента. Протестът се организира от синдикатите в БАН. Основните искания са парите за наука за 2011 г. да бъдат 0,36% от БВП. Сега средствата достигат до 0,1%. Те настояват за ежегодно увеличаване на инвестициите за наука, така че до 2015 година те да стигнат 2% от БВП. Иначе във вторник академията отбеляза своята 141-ва годишнина. В тържеството участваха просветният министър Сергей Игнатов и шефката на парламента Цецка Цачева. Пред тях шефът на БАН акад. Никола Съботинов обясни, че от 2008 г. досега над 500 учени са били пенсионирани. Това беше тежък процес, посочи той и допълни, че реформата в БАН спряла заради липсата на средства. Съботинов се оплака, че академията не е получила статут на първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, а е получила поредното намаление на пари. По думите му България има два пъти по-малко учени на глава населението в сравнение с други европейски страни. „Разбирам огорчението ви, скъпи колеги, от недостатъчното финансиране, отвърна от своя страна Игнатов. Той обясни на учените, че са „водачите на нацията", но веднага им напомни, че заради кризата предстоят трудни месеци. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5130 |29.05.2010 Г. Първанов: Натискат медиите! . 5| 4849 |09.02.2010 Натискат Юруков да изпее съучастниците си . 1| 4963 |17.05.2009 Учените на пикник между МС и Президентството . 6| 5147 |10.08.2008 Съкращенията в БАН - факт, сега учените искат пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads