Реклама / Ads
0| 6938 |30.03.2007 НОВИНИ

НАТО писа „двойки” на министър Близнаков и ген. Стойков

.
Военното ръководство и армията ни са разкритикувани жестоко в доклад на натовска комисия, оглавявана от заместник помощник на главния секретар на НАТО по отбранителната поритика и планиранеХолгър Пфайфер, научи „Фрогнюз” от източници в Алианса. Недоволството е синтезирано в три основни направления.
 
Това станало по време на среща на групата от Брюксел с нашите шефове от военното министерство и Генщаба.
Военният ни бюджет е по-малък отколкото приетото съотношение в алианса като процент от вътрешния брутен продукт. Тук нашите началници се опитали да се оправдяат с липсата на пари, но били контрирани, че всички тези въпроси са били изчистени още при кандидатстването ни в алианса и сме сложили подпис под условията.
Бавен и незабележими са темповете на оптимизиране на структурите в МО и ГЩ, пише още в доклада. Видно било, че много чиновници се мотаят във ведомството, но от тях нямало никакъв ефект.
Най-големият проблем според Пфайфер обаче бил в разнопосочните действия на политическото ръководство на министерството и военното на Генщаба. Липсвала и връзка между видовете ни въоръжени сили. Сухопътни воъски искали едно, флота друго, а Военно-въздушните сили – трето. Чрез свои лобита те се опитвали да решат проблемите си, но това било работа на парче, недоволствали експертите от Брюксел.
Остра забележка била отправена и по повод скатаването ни от международни мисии. По този въпрос нашите пак се оправдали с големите разходи, но според чуждите експерти ставало дума за слабата боеготовност на нашите части. Гостите направо заявили, че войските ни нямат нужната натренираност и екипировка, за да участват пълноценно в натовски учения и мисии зад граница. За спешни действия и дума не можело да става, защото ни липсвала мобилност и материално осигуряване.
Междувременно стана ясно, че МО си е премълчало за случай, при който още един наш рейнджър от Ирак е бил отзован в родината. Мярката се наложила, след като бдителни военни полицаи го спипали, че е откраднал 100 долара от свой колега в база „Гризли”. По този начин боецът изгуби цели 15 хилядарки, които щеше да получи за мисията.
Друг редник пък се върнал по семейни причини.
Междувременно хората на ВКР в Ирак успяха да разкрият индиец, който от известно време тарашил нашите момчета в лагера „Ашраф”. Той бил предаден на местните власти, които ще го съдят по бързата процедура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 55 |28.03.2024 ООН: Гладуването в Газа може да е военно престъпление . 2| 362 |28.03.2024 Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус . 1| 283 |28.03.2024 Конституционалистът проф. Пламен Киров: Следващият служебен премиер може да е Горица Кожарева . 0| 208 |28.03.2024 Цената на войната: 107 млрд. долара са загубили компаниите, напуснали Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads