Реклама / Ads
11| 4431 |22.01.2015 НОВИНИ

НАТО правят контролно-команден център у нас

.
НАТО правят контролно-команден център у нас. Това стана ясно след срещата на президента Плевнелиев с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.
 

Двамата обявиха, че са провели ползотворна среша, на която гостът е дал висока оценка за ролята на България като надежден партньор на НАТО.

 

За 10 години членство в организацията, по думите на президента Плевнелиев, сме участвали наравно с останалите членки във формирането на политическия дневен ред на НАТО, както и в мисии в различни кризисни региони.

 

България е високо ценен съюзник на НАТО, подчерта Йенс Столтенберг. Той благодари на президента за приноса ни към много от операциите на Алианса. Страната ни играела важна роля в стабилизирането на региона.

 

Всичко това е много важно за нас, изтъкна Столтенберг. Днес сме изправени пред много различни предизвикателства, поясни шефът на НАТО и посочи ситуацията в Украйна и военните конфликти в Сирия и Ирак, пише нюз. бг.

 

Столтенберг акцентира върху агресивността на Русия в Украйна. Заради географската ни близост до конфликта, страната ни била ключов съюзник на НАТО, по думите му, в намиране на решение на ситуацията.

 

От първа ръка той искал да знае как страната ни може да помогне за мирния процес. НАТО трябва да остане силен алианс, смята Йенс Столтенберг, като уточни, че най-основен приоритет било изпълнението на очертаните цели в Уелс, както и това, че всички мерки, които НАТО предприема са дефанзивни.

 

Важно е всички държави, по мнението му, да увеличат инвестициите в отбрана. Това щяло да засили НАТО като организация.

 

Всички ние виждаме нуждата от усилено участие на НАТО в България и в другите източни държави, каза Столтенберг. Той настоя за повече въоръжени сили, които да участват в учения на място, повече военноморски съдове.

 

Засиленото присъствие на Алианса той вижда чрез изграждането на контролно-команден център с работна ръка от българските военни сили. В това щяло да се състои трайното присъствие на НАТО у нас и именно то щяло да е свързващо звено със силите на НАТО. Така щял да се подсили източният фланг на Алианса.

 

Столтенберг също така настоя да се спре намаляването на бюджетите за отбрана и да започне увеличаването им. Държавниците ни (преди Плевнелиев той се срещна с премиера Борисов, външния министър Митов и министъра на отбраната Ненчев, б.р.) го уверили, че ще има повече пари за отбрана от следващата есен.

 

От своя страна президентът Плевнелиев поиска увеличаване на инвестициите в изграждането на отбранителните ни способности. Тежката криза и фалита на КТБ обаче са виновни в бюджета за тази година да се отделят по-малко пари за отбрана в сравнение с 2014. Сумата е около 30 милиона евро по-малко, припомни президентът Плевнелиев.

 

Той поиска актуализиран бюджета на МО, като подчерта, че България държи на партньорите си за превъоръжаване. Държавният глава отново настоя да намалим зависимостта си по един оръжеен източник, като изтъкна, че това било национален приоритет. Ще работим за инициативата интелигентна отбрана, стана ясно още от думите на държавния глава.

 

Кризата в Украйна е заплаха за сигурността за Европа, по мнението му, като България е солидарна със своите съюзници, каза още той.

 

Подкрепяме битката им срещу Ислямска държава, а страната ни била важен партньор в региона на Югоизточна Европа.

 

Президентът припомни, че страната ни е посочила 7 приоритетни проекта за интегриране на България в НАТО, очертани в плана „България 2020". Плевнелиев е убеден, че те ще се изпълнят и ще имам модерна и съвместима с партньорите българска армия, с която много се гордеем, каза още Плевнелиев.

 

Има план и той ще бъде финансиран - това послание пък той отправи към военното ни ръководство. България щяла да търси сътрудничество за изпълнението на тези приоритети, тъй като НАТО не е финансова институция.

 

НАТО е наш партньор в този процес, за да постигнем съвместимост, увери държавният глава. Наше задължение обаче било да модернизираме армията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4273 |22.01.2015 Митов: Членството ни в НАТО гарантира сигурността ни . 8| 4376 |22.01.2015 Премиерът Борисов и генералният секретар на НАТО обсъдиха сътрудничеството в рамките на Алианса . 7| 4017 |22.01.2015 Генсекът на НАТО у нас . 15| 4335 |21.01.2015 Шефът на НАТО пристига утре в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads